Premierul Nicolae Ciucă acuză Rusia de „crime de război”

Premierul Nicolae Ciucă susține că reacția românilor și a instituțiilor statului în criza refugiaților din Ucraina a pus România pe buzele tuturor liderilor mondiali.

18 mart. 2022, 10:52
Premierul Nicolae Ciucă acuză Rusia de „crime de război”

Premierul României, Nicolae Ciucă, a acuzat vineri, 18 martie, Rusia de crime „împotriva umanității” și „de război” pentru acțiunea din Ucraina.

„Avem o serie întreagă de oportunități pe care nu trebuie să le pierdem. Să nu mai trăim acele momente de a deplânge precaritatea istorică. Războiul a revenit în prim-planul europei iar dreptul a fost pus în paranteze, odată cu invadarea Ucrainei, absolut neprovocat și ilegal. Au fost încîlcate toate normele internaționale. E inacceptabil! Avem valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, maternități, spitale și școli. Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război, care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva Rusiei, și a lumii”, a precizat Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis, anunţ după discuțiile cu președintele Estoniei: România acţionează pentru creşterea prezenţei militare aliate în ţara noastră!
Premierul Nicolae Ciucă susține că reacția românilor și a instituțiilor statului în criza refugiaților din Ucraina a pus România pe buzele tuturor liderilor mondiali. Ciucă arată că, în acest context, ”România a strălucit” pentru că a reușit să arate o mobilizare fără precedent.

”La data declanșării conflagrației, România se confrunta cu pademia și efectele economice ale acesteia. Ulterior a venit și criza energetică, strâns legată de războiul pornit la 24 februarie, iar asta a venit la pachet cu ruperea lanțurilor de aprovizionare, dar și a crizei migranților.

Bloomberg: Vladimir Putin ar putea ameninţa Occidentul cu folosirea armelor nucleare dacă rezistenţa Ucrainei va continua
România a avut jumătate de milion de refugiați pe teritoriul său, la care adăugăm resortisanți ai altor state, care ne-au traversat țara pentru a ajunge în țările lor de origine. România a fost recunoscută de toți liderii mondiali, am discutat cu toți premierii implicați în criza migranților.

A fost un moment în care aș putea spune, fără teama de a greși, că România a strălucit și putem continua să strălucim. A fost o colaborare extraordinară, loială și emoționantă între cetățeni, instituțiile statului și organizațiile neguvernamentale.

Am construit și operaționalizat pe teritoriul României HUB-ul logistic, care ne permite să îi ajutăm pe ucrainenii rămași în Ucraina pentru a-și apăra țara.”, a spus Nicolae Ciucă.