Premierul Nicolae Ciucă, reacție după vizita lui Viktor Orban în România: „Astfel de declarații nu-și au locul în Europa!”

Nicolae Ciucă, premierul României, revenit cu replica, după ce Viktor Orban, omologul din Ungaria, a făcut băi de mulțime în țara noastră. 

28 iul. 2022, 13:49
Premierul Nicolae Ciucă, reacție după vizita lui Viktor Orban în România: „Astfel de declarații nu-și au locul în Europa!”

După ce Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria se poziționează ferm împotriva valului mirgaționist și că susținerea UE a războiului din Ucraina este o cauză pierdută, Nicolae Ciucă a ieșit cu critici.

Nicolae Ciucă a oferit o reacție joi, 28 iulie.

„Românii sunt un popor primitor şi s-a văzut asta în contextul războiului de la graniţă. România este percepută ca o ţară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii şi trăiesc bine în linişte şi pace.

Astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate.

Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, respectarea valorilor europene şi am convingerera că noi toţi, uitându-ne în istorie, că ceea ce ne uneşte este mult mai important şi mai benefic decât ceea ce ne dezbină”, a declarat Nicolae Ciucă reporterilor.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, reacție furioasă

 

Înaintea lui Ciucă a reacționat ministrul de la Externe, Bogdan Aurescu.

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a transmis luni ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Digi24.