Premierul Orban, după ce Guvernul a anunţat gaură în buget de 21 miliarde lei, cumpără rachete de 3,9 miliarde de dolari

Publicat: Joi, 14 Noiembrie 2019 16:19 // Actualizat: Joi, 14 Noiembrie 2019 16:27 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, deblocarea sumelor necesare plăţilor aferente contractului de achiziţie a rachetelor americane Patriot. Potrivit acestuia, deblocarea fondurilor are loc în urma unei consultări cu Ministerul Finanţelor Publice.

La cîteva ore după întâlnirea dintre ministrul român al Apărării şi ambsadorul SUA în România, premierul Orban a făcut anunţul. "Trebuie să vă informez despre deblocarea sumei de două miliarde pentru efectuarea plăţilor aferente contractului pe rachetele Patriot, decisă cu ministrul Finanţelor", a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Programul major de înzestrare cu sistemele de rachete Patriot prevede achiziţia a şapte astfel de sisteme, dintre care patru destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei - pentru Statul Major al Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este de circa 3,9 miliarde de dolari fără TVA.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, primul sistem Patriot livrat României va deveni operaţional în 2020, iar sistemele 2, 3 şi 4 - în 2022. În 2022 va fi livrată în România şi o consolă de comandă de cea mai nouă generaţie, ce detectează până la 100 de ţinte, pe o rază de 100 de kilometri.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a discutat la sediul MApN despre derularea procedurii de achiziţionare a corvetelor.

"Am înţeles că e o procedură blocată în instanţă şi că în momentul de faţă se află în fază de recurs, aşteptăm decizia instanţei de recurs pentru ca să ştim foarte clar ce trebuie făcut în continuare. Sigur, am discutat foarte multe detalii despre programul de înzestrare, de posibile cooperări pe care le putem realiza împreună cu companii străine, între companii străine şi româneşti", a adăugat Orban.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ambasador SUA Ludovic Orban MApN rachete patriot SUA
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 nov 16:38
Răspunde | Votează email -1 email
dimoiu
Apropo la rachete.Ai cerut aprobarea Parlamentului pentru achizitie legala? Ai uitat ca alt PM de talia dumitale facuse o eschiva cu corvetele si era sa intre la mititica? Orbane nu uita asta nu=i mosia ta.
14 nov 17:51
Răspunde | Votează email 2 email
dimoiu
Domn subinginer ,nu te apuci si de corvete sau de submarine? ai invatatat la scoala cu se maninca sculele astea?Intraba-l pe bosinceanu sau pe mentorul lui marinarul , sa te bage el la apa ca se pricepe mai bine.Nu uita cind le lansezi la apa sa ma chemi si pe mine{ nu uita si soborul ca asa se face crestineste in csapitalism.}
1
EUR
4.7785
RON
06 Dec
noapte -4 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H