Premierul palestinian Salam Fayyad şi-a prezentat demisia

Premierul palestinian Salam Fayyad şi-a prezentat demisia sâmbătă, în urma unei dispute cu Fatah al preşedintelui Mahmoud Abbas, uzat în ultimii ani de tentativa de a da naştere unui stat palestinian viabil, relatează AFP.

14 apr. 2013, 08:14
Premierul palestinian Salam Fayyad şi-a prezentat demisia

Preşedintele Abbas a acceptat demisia premierului său, cu care a avut un diferend puternic privind demisia ministrului de Finanţe, a anunţat în cursul serii agenţia oficială Wafa.

El l-a desemnat pe Fayyad, un economist independent foarte criticat de Fatah, să se ocupe de afacerile curente în aşteptarea unui nou Guvern.

„Fayyad s-a întâlnit cu Abbas timp de jumătate de oră la Mukataa (sediul preşedinţiei palestiniene de la Ramallah, n.red.) şi i-a trimis scrisoarea de demisie”, a precizat un oficial de rang înalt, sub acoperirea anonimatului.

Fayyad, care a împlinit recent 62 de ani, şi-a anunţat anterior intenţia de a demisiona: „Fayyad a asigurat că nu va rămâne la conducerea Guvernului, chiar dacă i se va cere acest lucru”, a afirmat pentru AFP un oficial palestinian.

În Gaza, Hamas, care a alungat Fatah din acest teritoriu în iunie 2007, determinându-l pe Abbas să demită Guvernul dominat de mişcarea islamistă pentru a-l numi pe Fayyad premier al Autorităţii Palestiniene rivale, a atribuit această demisie unor „divergenţe interne ale Fatah”.

„Fayyad părăseşte Guvernul după ce a îndatorat poporul nostru, iar Fatah trebuie să îşi asume responsabilitatea deoarece el este cel care l-a impus de la început”, a declarat pentru AFP Sami Abu Zuhri, purtătorul de cuvânt al Hamas, potrivit Mediafax.

„Acest eveniment nu are legătură cu dosarul reconcilierii palestiniene”, a apreciat purtătorul de cuvânt, reafirmând că Hamas era dispus să aplice dosarul reconcilierii cu Fatah, semnat în 2011 la Cairo.

Liderii israelieni nu au făcut niciun comentariu oficial.

Diferendul între Abbas şi Fayyad se referă oficial la demisia, la 2 martie, a ministrului de Finanţe Nabil Qassis, acceptată de premier dar refuzată de preşedinte.

Săptămâna trecută, Consiliul revoluţionar al mişcării naţionaliste Fatah a criticat „politica Guvernului palestinian marcată de improvizaţie şi confuzie privind numeroase subiecte financiare şi economice”.

Înainte de nominalizarea lui Qassis în mai 2012, portofoliul Finanţelor era deţinut de Fayyad, un independent, în paralel cu funcţia de şef al Guvernului.

Vineri seara, secretarul de Stat american John Kerry l-a contactat direct prin telefon pe Abbas pentru a-i cere să rezolve criza cu premierul, potrivit unor surse oficiale palestiniene.