Premierul Republicii Moldova spune că demisia sa ar face rău ţării: Este posibil să nu putem plăti salariile şi pensiile

Premierul moldovean Pavel Filip a recunoscut că politicienii de la Chişinău au o ultimă şansă de a restaura încrederea opiniei publice în clasa politică şi a respins apelurile protestatarilor la demisie, avertizând că nu va tolera manifestaţiile violente.

26 ian. 2016, 09:14
Premierul Republicii Moldova spune că demisia sa ar face rău ţării: Este posibil să nu putem plăti salariile şi pensiile

Republica Moldova se confruntă cu o criză politică de peste un an, de când a fost descoperită dispariţia din trei bănci a unui miliard de dolari, echivalentul unei optimi din PIB-ul ţării, potrivit Mediafax.

În primul său interviu pentru presa internaţională, Filip a declarat pentru BBC că demisia sa ar face şi mai mult rău ţării. „Ne-am putea regăsi într-o criză economică şi socială profundă. Este posibil ca Republica Moldova să nu poată plăti salariile şi pensiile timp de patru luni”, a afirmat el.

Filip a fost votat de Parlament în circumstanţe controversate săptămâna trecută, la câteva luni după ce fostul premier Vlad Filat a fost arestat pentru fraudă bancară, iar succesorul său, Valeriu Streleţ, a fost demis printr-o moţiune de cenzură în octombrie.

Atât grupurile prooccidentale, cât şi cele proruse îl acuză pe noul prim-ministru moldovean că se foloseşte de poziţia aparent favorabilă apropierii de Uniunea Europeană pentru a ascunde corupţia.

Filip a recunoscut că moldovenii nu mai au încredere în liderii lor şi a cerut mai mult timp. El a recunoscut că politicienii au o ultimă şansă de a restaura încrederea opiniei publice în clasa politică.

Premierul a avertizat, de asemenea, că nu va tolera protestele violente, după ce mai mulţi protestatari au blocat duminică străzi din capitală.

CITEŞTE ŞI: Premierul Moldovei, prima vizită la Bucureşti. Pavel Filip se întâlneşte cu Cioloş şi Iohannis UPDATE