Premierul sârb, LOVIT în CAP cu PIETRE la Srebenica. Belgradul denunţă o tentativă de ASASINAT VIDEO

Premierul sârb Aleksandar Vucic a fost nevoit să plece sâmbătă de la ceremonia care comemora împlinirea a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, după ce o parte dintre participanți a început să-l huiduie și să arunce cu pietre în direcția lui și a delegației sale.

11 iul. 2015, 12:04

Ministrul de interne sârb a calificat sâmbătă drept „tentativă de asasinat” incidentul de la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, de unde prim-ministrul Aleksandar Vucic a fost alungat cu pietre și huiduieli de mulțime, relatează Reuters.

„Este un atac scandalos și pot spune că poate fi perceput ca o tentativă de asasinat”, a declarat Nebojsa Stefanovic pentru postul sârb de televiziune Pink. „Bosnia nu a reușit să asigure nici măcar condițiile minime pentru siguranța prim-ministrului„, a adăugat ministrul sârb de interne. La rândul său, șeful diplomației sârbe, Ivica Dacic, a condamnat „un atac asupra întregii Serbii”.

Potrivit Reuters, delegația premierului sârb a fost văzută îndreptându-se în viteză spre mașinile situate pe un deal din apropierea locului de desfășurare a ceremoniei, dar precizează că nu știe dacă Aleksandar Vucic a părăsit definitiv locul incidentului. AFP relatează că Vucic a plecat în fugă din cimitirul memorial, înconjurat de membrii serviciului său de pază, în timp ce organizatorii lansau prin portavoci apeluri la calm.

Aleksandar Vucic a depus o floare în fața unui monument pe care se află numele a celor peste 6.200 de victime identificate și înmormântate în acest cimitir, când mulțimea a început să scandeze „Allah Akbar” (Dumnezeu e mare) și să arunce cu pietre în direcția lui, potrivit Agerpes.

Citeşte şi ONU: Rusia a folosit dreptul de VETO la proiectul de rezoluţie privind GENOCIDUL din Srebenica

Înainte de a pleca spre Bosnia, premierul sârb a dat publicității un comunicat în care a condamnat „crima monstruoasă” de la Srebrenica. „Au trecut 20 de ani de la teribila crimă din Srebrenica. Nu există cuvinte care să poată fi rostite pentru a exprima tristețea și regretele pentru victime, nici furia față de cei care au comis această crimă monstruoasă”, a notat Vucic într-o scrisoare deschisă, însă fără a folosi cuvântul „genocid”.

Mii de persoane sunt prezente sâmbătă la Srebrenica pentru a participa la ceremoniile care marchează 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de bărbați și băieți musulmani.