Premierul Serbiei avertizează asupra pericolului INSTABILITĂŢII REGIONALE

Instabilitatea din Balcani este "singura teamă" a premierului sârb, Aleksandar Vucic, care a reiterat miercuri, pentru AFP, angajamentul său pentru calea europeană, în pofida ostilității unei părți a populației sârbe față de UE.

14 sept. 2016, 16:23
Premierul Serbiei avertizează asupra pericolului INSTABILITĂŢII REGIONALE

„Nu mi-e teamă de viitor în plan economic. Singura mea teamă este instabilitatea regională”, a declarat Vucic, în timpul unui interviu oferit înainte de vizita sa în Franța, miercuri și joi.

El a reiterat că țara sa se va opune oricărei aderări la ONU a Kosovo, a cărei independență autoproclamată în 2008 este recunoscută de circa o sută de țări, însă respinsă de Belgrad, cu susținerea Moscovei. Totuși, există deja „o mai mare încredere” între cele două părți, a dat Vucic asigurări.

„Nu consider” relațiile dintre Belgrad și Pristina „cea mai mare problemă a Balcanilor”, a spus el, exprimându-și îngrijorarea în legătura cu „relațiile dintre sârbi și bosniaci” pe de o parte și relațiile dintre „croați și cu unii, și cu alții”, pe de altă parte, informează Agerpres.

Vucic a declarat că visul său este „o uniune vamală cu toate țările din Balcani”. „O asemenea uniune nu va fi Iugoslavia”, a dat el asigurări, la 25 de ani după conflictele în care au murit 130.000 de oameni.

Citeşte şi Serbia NU vrea să adere la nicio alianţă militară

Reales în aprilie, Aleksandar Vucic și-a reiterat atașamentul pentru procesul de aderare la UE. „Conducerea politică a Serbiei consideră că aceasta este cea mai bună cale pentru țara noastră”, a explicat Vucic, insistând asupra importanței economice a UE și întreprinderilor sale în Serbia.

„Însă, pe de altă parte, o majoritate (a sârbilor) cred că UE dăunează interesului nostru național”, a recunoscut el. Potrivit sondajelor, un pic mai puțin de un sârb din doi ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce popularitatea aliatului său tradițional rus rămâne foarte puternică.

„Obiectivul nostru strategic este să devenim membru al UE. Nu înseamnă a fi în două luntri, cum spun unii.(…) Da, ne-ar plăcea să rămânem în termeni buni cu Rusia”, a adăugat totodată Vucic.

După ce și-a început cariera pe lângă ultranaționalistul Vojislav Seselj, în anii 1990, Aleksandar Vucic a devenit liderul de centru-dreapta care a preluat puterea în 2012.