Premierul slovac Robert Fiko a format guvernul de coaliţie

Președintele slovac Andrej Kiska a numit guvernul de coaliție condus de premierul de stânga Robert Fico, a anunțat joi biroul de presă al guvernului.

24 mart. 2016, 11:30
Premierul slovac Robert Fiko a format guvernul de coaliţie

Partidul Smer-SD al lui Fico deține în noul guvern 9 portofolii din 15, printre care cele de premier, de vicepremier însărcinat cu investițiile și cel de ministru de externe, post care va fi în continuare deținut de Miroslav Lajcak.

Naționaliștii din partidul SNS obțin trei ministere, printre care cel al apărării, în timp ce formațiunea centristă apropiată minorității maghiare, Most-Hid, a obținut două, iar partidul liberal Siet — unul.

Membrii coaliției au obținut în urma alegerilor din 5 martie 85 de locuri de deputat dintr-un total de 150, însă patru parlamentari, trei din Siet și unul din Most-Hid, au decis să nu participe la coaliție, ceea ce lasă actualul guvern cu o majoritate de 81 de deputați, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Slovacia: Partidul premierului Robert Fico a făcut coaliţie de guvernare cu trei partide de dreapta

Noul parlament — în care un partid de extremă dreapta, Slovacia Noastră, a intrat pentru prima dată cu 14 deputați — și-a ținut ședința inaugurală miercuri.

Guvernul are acum 30 de zile la dispoziție pentru a-și prezenta programul parlamentarilor și a le cere votul de încredere.

Actualul guvern este al treilea condus de Robert Fico din 2006.