Premierul sloven, despre criza refugiaţilor: Acesta va fi SFÂRŞITUL UE. Europa va începe să se DEZINTEGREZE

Lideri din Europa Centrală şi de Est s-au reunit, duminică, la Bruxelles, pentru a soluţiona criza migraţiei. Preşedintele CE Jean-Claude Juncker i-a convocat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, României, Serbiei, Sloveniei şi Ungariei, alături de cu organizaţii cu activitate în domeniul refugiaţilor implicate, să participe la această reuniune de la Bruxelles. Slovenia vede sfârşitul UE, dacă liderii nu ajung la un acord în criza migranţilor

26 oct. 2015, 06:59
Premierul sloven, despre criza refugiaţilor: Acesta va fi SFÂRŞITUL UE. Europa va începe să se DEZINTEGREZE

 UE riscă să se prăbuşească, în cazul în care nu ajunge la un acord asupra unui plan prin care să gestioneze afluxul de refugiaţi prin Balcani, a avertizat premierul Sloveniei duminică, pe fundalul unor schimburi de replici cu privire la cine este de vină pentru criză, relatează Reuters online.

Citeşte şi: Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei: Locuri pentru alţi 100.000 de refugiaţi

La nouă zile după ce Ungaria şi-a închis frontiera în sud, determinând fluxul de migranţi fără precedent să treacă prin Slovenia, premierul Miro Cerar a lansat un apel dramatic către liderii central şi est-europeni reuniţi de urgenţă la Bruxelles.

„Dacă nu găsim o soluţie astăzi, dacă nu facem tot ceea ce putem astăzi, atunci este sfârşitul Uniunii Europene”, a spus Cerar duminică.

„Dacă nu livrăm acţiuni concrete, cred că Europa va începe să se destrame”, a declarat el pentru presă.

Refugiaţi, care pleacă din calea războiului şi oprimării pentru a-şi face o nouă viaţă în Germania şi Europa de Nord, continuă să sosească prin vestul Balcanilor pe o rută mai către vest, prin Slovenia, după ce Ungaria a finalizat bariera la frontieră.

Din 17 octombrie, peste 62.000 de migranţi au sosit în Slovenia, iar aproximativ 14.000 traversau ţara duminică.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, duminică, la sosirea la mini-summitul de la Bruxelles, că liderii din Europa Centrală şi de Est nu vor soluţiona criza migraţiei care afectează Uniunea Europeană singuri şi au nevoie de ajutorul Turciei, relatează Reuters.

„Nu vom soluţiona problema refugiaţilor complet. Avem nevoie, între altele, de noi discuţii cu Turcia pentru asta”, a spus Merkel.

„Doar împreună cu Turcia putem transforma ilegalitatea în legalitate. Comisia (Europeană) trebuie să discute mai departe agenda migraţiei cu Turcia”, a subliniat ea.

UE ar putea mobiliza peste 400 de grăniceri la frontieră în decurs de o săptămână, în cadrul eforturilor de a controla afluxul de migranţi în vestul Balcanilor, potrivit unui proiect de comunicat, care a fost examinat duminică la Bruxelles de şefi de stat şi guverne din regiune, relatează Reuters.

Proiectul de comunicat, pe care Reuters l-a putut consulta, prevede de asemenea accelerarea repatrierii migranţilor afgani, pakistanezi, irakieni şi din alte ţări asiatice ale căror cereri de azil au fost respinse.

Liderii UE studiază posibilitatea de a mobiliza câteva sute de grăniceri la frontierele UE cu ţările din vestul Balcanilor şi de a trimite nave suplimentare în largul Greciei, cu scopul de a controla fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Germania şi în Europa de Nord, scrie Mediafax.

Germania anticipează sosirea, până la sfârşitul anului, a cel puţin 800.000 de refugiaţi pe teritoriul său, reprezentând 1% din populaţie. Decizia Ungariei de a-şi închide frontierele cu Croaţia şi Serbia a determinat o deplasare a fluxului migranţilor mai la vest, către Slovenia.

Ruta prin Balcanii de Vest a migranţilor nu mai afectează Ungaria, aşa încât Budapesta este doar „observator” la summitul de duminică, a declarat premierul Viktor Orban la sosirea la mini-summitul de la Bruxelles, relatează MTI.