Sorin Grindeanu l-a primit la Palatul Victoria pe omologul maltez. Câţiva protestatari şi-au făcut simţită prezenţa prin huiduieli

Prim-ministrul Sorin Grindeanu l-a primit miercuri la Palatul Victoria pe omologul din Malta, Joseph Muscat, aflat în vizită oficială în România.

01 mart. 2017, 07:41
Sorin Grindeanu l-a primit la Palatul Victoria pe omologul maltez. Câţiva protestatari şi-au făcut simţită prezenţa prin huiduieli

UPDATE. Premierul Sorin Grindeanu a discutat, miercuri, la Palatul Victoria, cu omologul maltez, Joseph Muscat, despre agenda de priorităţi a preşedinţiei malteze a Consiliului UE, cu accent pe dezbaterile referitoare la viitorul Europei, gestionarea migraţiei, precum şi pregătirea negocierilor privind Brexit. Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene de către România a fost, de asemenea, o temă discutată de cei doi oficiali, prim-ministrul Grindeanu afirmând că aceasta este o prioritate a programului de guvernare.

 Vizita oficialului maltez în România este parte a turneului întreprins în statele membre ale Uniunii Europene, în contextul în care Malta deţine Preşedinţia Consiliului UE în acest semestru.

Executivul informează că principalul subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat agenda de priorităţi a Preşedinţiei malteze a Consiliului UE, cu accent pe dezbaterile referitoare la viitorul Europei, gestionarea migraţiei, importanţa consolidării Pieţei Unice, politica de vecinătate, procesul de extindere, precum şi pregătirea negocierilor privind Brexit.

Premierul Sorin Grindeanu a reiterat susţinerea României pentru priorităţile preşedinţiei malteze şi a reconfirmat angajamentul autorităţilor de la Bucureşti pentru consolidarea şi redinamizarea construcţiei europene, în special în perspectiva Summit-ului de la Roma din 25 martie din acest an.

Conform sursei citate, în privinţa Brexit, partea română a reafirmat angajamentul ferm al statului român pentru promovarea unei abordări constructive în negocieri şi a subliniat necesitatea unei poziţii unitare la nivelul UE în baza principiilor convenite cu privire la prezervarea integrităţii pieţei interne şi menţinerea drepturilor cetăţenilor europeni în Marea Britanie.

”În acest context, cei doi oficiali au apreciat că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE nu trebuie să afecteze procesul de reflecţie privind viitorul proiectului european şi nici să deturneze UE de la realizarea obiectivelor şi priorităţilor sale politice”, arată Executivul.

În ceea ce priveşte dezbaterea referitoare la viitorul Uniunii Europene, a fost subliniat interesul comun pentru implicarea activă în susţinerea unei Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate şi în spiritul valorilor fundamentale, delegaţia română menţionând necesitatea unei abordări inclusive, în format de dialog deschis participării tuturor statelor membre.

Referitor la subiectul migraţiei, Grindeanu a reiterat susţinerea pentru un răspuns comun al UE, subliniind solidaritatea de care România a dat dovadă şi contribuţia substanţială la eforturile UE de gestionare a migraţiei. Cu privire la politica de vecinătate, a arătat importanţa acordării unei atenţii particulare asupra vecinătăţii estice şi a eforturilor de consolidare a rezilienţei partenerilor estici, în paralel cu demersurile vizând vecinătatea sudică a Uniunii.

”Ambele părţi au evidenţiat stadiul şi evoluţia foarte bună a relaţiilor bilaterale şi au manifestat un interes deosebit pentru continuarea aprofundării dialogului politic, atât în plan bilateral, cât şi la nivel European”, se mai arată în comunicatul de presă al Executivului.

De asemenea, în cadrul întrevederii, reprezentanţii celor două ţări au discutat şi despre procesul de pregătire a preluării Preşedinţiei Consiliului UE, având în vedere faptul că România va prelua preşedinţia în primul semestru al anului 2019.

”Partea română a subliniat că Preşedinţia Consiliului UE reprezintă o provocare pentru România, care îşi propune o colaborare cât mai bună cu statele membre pentru a ilustra proiectul european în modul cel mai adecvat. Guvernul român este determinat să sprijine Uniunea Europeană în demersurile sale de a creşte securitatea şi prosperitatea în regiunile europene”, potrivit sursei citate.

Un alt subiect discutat a vizat îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene de către România.

”Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene este o prioritate a programului nostru de guvernare, ca instrument esenţial de susţinere a creşterii economice”, a afirmat Grindeanu.

La întrevedere au mai participat, din partea României, Teodor Meleşcanu, ministru al Afacerilor Externe,  Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Marius Nica, consilier de stat în cadrul Guvernului României.

Din partea Republicii Malta au participat Louis Grech, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor europene, George Vella, ministru al afacerilor externe, Ian Borg, secretar parlamentar pentru preşedinţia UE 2017 şi fonduri europene şi Marlene Bonnici, reprezentant permanent la UE.

Sorin Grindeanu l-a întâmpinat pe premierul maltez la intrarea în sediul Guvernului, în tot acest timp auzindu-se huiduieli şi sunete de vuvuzele ale celor câţiva protestatari aflaţi dimineaţă în Piaţa Victoriei. După momentul protocolar de strângere de mâini, cei doi oficiali au început convorbirile oficiale.

Vizita premierului maltez Joseph Muscat la Bucureşti este prima a unui omolog din mandatul lui Sorin Grindeanu, scrie News.ro.

Cei doi oficiali vor purta o serie de discuții în plenul delegațiilor. La convorbirile oficiale, participă, printre alții, Louis Grech, vicepremier și ministru al Afacerilor Europene și George Vella, ministru al Afacerilor Externe din Malta. Vor fi prezenți și Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe, și Ana Birchall, ministrul delegat al Afacerilor Europene.

În continuarea vizitei sale, premierul Joseph Muscat va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Republica Malta deține în prezent Președinția Consiliului UE.