Grindeanu explică de ce nu a participat la discursul lui Iohannis: Eu fac lucrurile instituţional. Era normal să existe o invitaţie

Premierul Sorin Grindeanu nu a mers, marţi, în Parlament, pentru a asista la discursul preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că nu a primit invitaţie de la conducerea Legislativului, potrivit news.ro. Potrivit agendei de marţi, publicată de Guvern, Grindeanu se va întâlni, cu reprezentanți ai Ambasadei SUA și cu reprezentanți ai companiei Bell Helicopter.

07 feb. 2017, 07:49
Grindeanu explică de ce nu a participat la discursul lui Iohannis: Eu fac lucrurile instituţional. Era normal să existe o invitaţie

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi, la Parlament, că nu a participat la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului, deoarece el face lucrurile instituţional şi, pentru a participa, era „normal” să primească o invitaţie în acest sens.

„Eu înţeleg să fac lucrurile instituţional, era normal să existe o invitaţie. Am înţeles raţiunea pentru care lucrurile s-au desfăşurat cum s-au desfăşurat astăzi şi nu am fost prezent neavând invitaţie nici eu, nici ceilalţi (miniştri – n.r.). Preşedintele a vrut să se adreseze Parlamentului şi asta s-a întâmplat. Dacă eram parlamentar, nu sunt, probabil eram în sală”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Premierul a susţinut că a „respectat” faptul că cererea preşedintelui Klaus Iohannis a fost aceea de a se adresa Parlamentului.

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la Parlament, că premierul Sorin Grindeanu nu a participat la discursul preşedintelui Klaus Iohannis din plenul reunit, deoarece există principiul separaţiei puterilor în stat şi nu există o procedură în care şeful statului se adresează Guvernului.

„Trebuie să subliniez, există principiul separaţiei puterilor în stat, preşedintele a cerut să se adreseze Parlamentului, nu există o procedură de adresare către Guvern. Relaţia cu Guvernul este reglementată în altfel: preşedintele poate să participe în anumite cazuri la şedinţele de Guvern. Asta este explicaţia simplă pentru care Guvernul nu participă şi nu a participat nici în trecut când vine preşedintele să se adreseze Parlamentului”, a precizat Tăriceanu, potrivit news.ro.

Întrebat de ce nu au fost trimise invitaţii către diplomaţi, preşedintele Senatului a răspuns: ”Sunt prezenţi când sunt chemaţi, cu ocazia Zilei naţionale sau alte momente importante”.

El a mai spus că preşedintele României nu poate să adreseze invitaţii când se adresează Parlamentului.

Luni seară, Biroul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Sorin Grindeanu va participa, marţi, în Parlament, la şedinţa de la ora 12.00 în care preşedintele Klaus Iohannis va rosti un mesaj. Marţi dimineaţă, Biroul de presă de la Executivului a dat publicităţii, din nou, agenda premierului, care include doar o întâlnire cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA şi cu reprezentanţi ai companiei Bell Helicopter, la ora 10.30, la Palatul Victoria. 

În schimb, pe pagina de Facebook a Guvernului, în jurul orei 10.00, a fost postată agenda premierului, care cuprindea ambele evenimente. Ulterior, postarea a fost ştearsă şi a fost din nou anunţată agenda lui Grindeanu pe care figura doar întâlnirea de la ora 10.30.

Surse politice au declarat pentru News.ro că premierul intenţiona să meargă la şedinţa Parlamentului de la ora 12.00, însă nu a primit invitaţie de la conducerea Legislativului.