Premierul Suediei infirmă zvonul că ar fi decis aderarea ţării scandinave la NATO în luna iunie. Finlanda va lua o decizie în acest sens în următoarele săptămâni

Atacul asupra Ucrainei a declanşat o schimbare fundamentală în opinia publică şi politică ale Finlandei şi Suediei cu privire la politicile lor de nealiniere militară.

13 apr. 2022, 15:42
Premierul Suediei infirmă zvonul că ar fi decis aderarea ţării scandinave la NATO în luna iunie. Finlanda va lua o decizie în acest sens în următoarele săptămâni

Încercările Suediei şi Finlandei de aderare la NATO a  ar fi cu siguranţă percepută ca o provocare de către Moscova, care a invocat că extinderea alianţei la graniţele sale a reprezentat unul dintre motivele pentru care a invadat Ucraina.

În Suedia chiar au apărut miercuri zvonuri care spuneau că premierul Magdalena Andersson ar fi declarat că aderarea va avea loc până la sfârşitul lunii iunie, dar acestea au fost infirmate chiar de şefa Executivului.

„Andersson a refuzat să confirme rapoartele de susținere a inițiativei de aderare la NATO”, se arată într-un raport al Bloomberg. Anterior, ziarul suedez SvD scria, citând propriile surse, că „obiectivul premierului este ca Suedia să adere la NATO în luna iunie a acestui an”.

Citeşte şi: Fostul director al Raiffeisen Elveţia a fost condamnat la închisoare pentru fraudă, după ce a decontat cheltuieli de 200.000 de franci elveţieni la cluburi de striptease

Finlanda va lua „peste câteva săptămâni” decizia dacă va cere aderarea la NATO, a declarat miercuri prim-ministrul Sanna Marin, transmite Reuters.

„Există diferite perspective de a cere aderarea la NATO sau nu, şi trebuie să le analizăm foarte atent”, a spus Sanna Marin, într-o conferinţă de presă la Stockholm alături de omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson.

„Dar cred acest proces va fi foarte rapid, se va întâmpla în câteva săptămâni”, a adăugat ea.

Guvernul finlandez va publica în cursul zilei o carte albă actualizată a politicii externe şi de securitate.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Forţele armate ucrainene au doborât un avion de atac rus Su-25