Premierul Suediei respinge organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO: „Nu este un subiect potrivit pentru un referendum”

Premierul Suediei consideră organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO o idee proastă, argumentând că subiectul nu este unul potrivit.

29 apr. 2022, 11:48
Premierul Suediei respinge organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO: „Nu este un subiect potrivit pentru un referendum”

Premierul Suediei respinge organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO. Războiul din Ucraina a obligat Suedia şi Finlanda să-şi revizuiască poziţia tradiţională conform căreia neutralitatea militară este mijlocul cel mai bun de a asigura securitatea naţională, ambele ţări fiind aşteptate să ia o decizie în săptămânile următoare.

Premierul Suediei nu vrea referendum pe tema aderării la NATO

„Nu cred că este un subiect potrivit pentru un referendum. Există multe informaţii legate de securitatea naţională care sunt confidenţiale, aşa că sunt subiecte importante într-un astfel de referendum care nu pot fi discutate şi fapte importante care nu pot fi puse pe masă”, a spus premierul Andersson, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Volodimir Zelenski în Time: „Oamenii văd războiul pe Instagram, pe reţelele de socializare. Când se vor sătura, vor derula mai departe”

În timp ce majoritatea parlamentarilor susţine aderarea la NATO, partidul de guvernământ este văzut drept cel mai mare obstacol în calea depunerii candidaturii Suediei.

De asemenea, şi cel mai mare partid din opoziţie respinge apelurile pentru un referendum.

„Votanţii… nu sunt naivi în ce priveşte Rusia. Este foarte clar că votanţii suedezi au înţeles ce s-a întâmplat pe 24 februarie şi au tras concluzii”, a spus liderul partidului aflat în opoziţie pentru cotidianul Aftonbladet, într-o dezbatere în această săptămână cu lidera Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

Suedia va organiza alegeri legislative în septembrie.

Un sondaj realizat de Demoskop şi publicat de Aftonbladet la 20 aprilie a arătat că 57% dintre respondenţi erau favorabili aderării ţării la NATO, în creştere faţă de 51% în martie.

Citeşte şi Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul războiului. Ministerul ucrainean de Externe: Este o ameninţare pentru securitatea alimentară mondială