Premierul Turciei vrea să întărească puterea preşedintelui sporind astfel atribuţiile prezidenţiale

Publicat: Sâmbătă, 25 Februarie 2017 16:28 // Actualizat: Sâmbătă, 25 Februarie 2017 16:53 // Sursa: romaniatv.net

Premierul turc Binali Yildirim şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru reforma constituţională ce prevede sporirea atribuţiilor prezidenţiale, afirmând că aceasta va consolida puterea şi stabilitatea Turciei, relatează agenţia de ştiri Reuters.


Şeful Guvernului de la Ankara a susţinut sâmbătă un discurs cu ocazia primei manifestaţii a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) în cadrul campaniei pentru referendumul privind amendamentele constituţionale care prevăd consolidarea atribuţiilor preşedintelui.

"Pentru o Turcie puternică, o stabilitate durabilă, decizia noastră este ...Da", a declarat Yildirim în faţa mai multor mii de susţinători ai partidului de guvernământ, care au scandat îndelung "Da".

"Facem primii paşi pe calea unei stat turc puternic", a adăugat premierul.

În cazul în care amendamentele constituţionale sunt aprobate, preşedintele Turciei va avea prerogative sporite, sistemul constituţional transformându-se în unul de tip prezidenţial.

Astfel, şeful statului va putea emite ordonanţe de urgenţă, declara stare de urgenţă, numi miniştri şi dizolva Parlamentul. Postul prim-ministrului va fi înlocuit de unul sau mai mulţi vicepreşedinţi.

Recep Erdogan ar putea rămâne în aceste fel la putere până în 2029.

Recep Tayyip Erdogan susţine că reformele vor conferi stabilitate politică în Turcia, adăugând că sunt necesare pentru a permite o gestionare mai eficientă a ameninţărilor teroriste, în timp ce opoziţia denunţă amplificarea tendinţelor autoritariste ale lui Erdogan.

Referendumul privind reforma constituţională este programat să aibă loc pe data de 16 aprilie.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8731
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H