Premierul Ucrainei: Putin vrea să preia Transnistria şi să restaureze Uniunea Sovietică

Vladimir Putin vrea să ajungă în Transnistria prin Odesa. Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, este convins că liderul de la Moscova vrea să creeze un coridor prin oraşul-port ca să preia regiunea separatistă a Moldovei. Potrivit oficialului, acest pas face parte din planul lui Putin de a restaura Uniunea Sovietică.

15 sept. 2014, 09:58
Premierul Ucrainei: Putin vrea să preia Transnistria şi să restaureze Uniunea Sovietică

„Scopul lui este să preia întreaga Ucraină. El nu se poate resemna cu faptul că Ucraina va fi parte a familiei europene. El vrea să refacă Uniunea Sovietică„, a declarat premierul Ucrainei.

Arseni Iaţeniuk spune că prima etapă a planului lui Vladimir Putin a fost anexarea Crimeeai. Apoi, liderul de la Kremlin ar vrea un conflict îngheţat în estul Ucrainei, urmând să ajungă la Odesa, iar de acolo în Transnistria. 

Fost consilier al lui Putin: Rusia a planificat războiul cu Ucraina în urmă cu peste 11 ani

„El vrea să meargă de la Doneţk şi Lugansk spre Herson, Odesa şi Transnistria, iar a patra etapă a planului este de a elimina Ucraina ca stat independent. Aceasta este părerea mea”, a precizat Iaţeniuk. 

Premierul Ucrainei consideră că negocierile privind conflictul din estul ţării trebuie purtate într-un format mai larg, nu doar cu Rusia, dar şi cu participarea Statelor Unite şi Uniunii Europene. Potrivit şefului executivului de la Kiev, NATO este singurul instrument de protecție pentru Ucraina, în timp ce Moscova rămâne pe poziţia de agresor.

Tensiuni la Marea Neagră: Rusia ameninţă NATO cu MĂSURI de răspuns