Premierul Ungariei, Viktor Orban: Pentru noi, Centenarul nu este un moment festiv. Laszlo Tokes este de altă părere

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, că pentru maghiari Centenarul Marii Uniri nu reprezintă "un moment festiv".

28 iul. 2018, 11:45
Premierul Ungariei, Viktor Orban: Pentru noi, Centenarul nu este un moment festiv. Laszlo Tokes este de altă părere

„Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adăugând că „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

El a mai spus, printre altele, că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele „cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, dar şi să contribuie la „ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările învecinate.

„Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm între noi ţările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate şi (…) reţele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, a transmis Viktor Orban, la cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România. 

Laszlo Tokes, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad: Centenarul Marii Uniri ar fi o ocazie bună pentru a rezolva problema maghiarilor transilvăneni şi pentru reconcilierea româno-maghiară

Centenarul Marii Uniri ar putea fi o ocazie bună pentru soluţionarea relaţiei româno-maghiare, consideră preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, care a participat sâmbătă, la Băile Tuşnad, în ultima zi a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, în cadrul forumului susţinut împreună cu premierul ungar Viktor Orbán, transmite MTI.

Potrivit sursei citate, László Tőkés a afirmat că situaţia maghiarilor transilvăneni nu este rezolvată nici acum, la aproape 100 de ani de la ceea ce el a numit anexarea Transilvaniei la România, starea de fapt fiind mai mult sau mai puţin similară şi în restul teritoriilor pierdute.

Sărbătorirea Centenarului se bazează mai ales pe clişee naţionaliste, naţional-comuniste, elementul central fiind cultivarea imaginii tradiţionale a inamicului maghiar, a spus politicianul.

Acesta a precizat că nu are nicio îndoială că „strategia naţională pan-românească tradiţională post-Trianon, care se orientează către asimilarea, suprimarea şi distrugerea maghiarilor”, a rămas în vigoare şi în continuare, fără nicio schimbare.

Afirmaţia potrivit căreia „în România, problema minorităţilor a fost soluţionată în mod exemplar”, frecvent folosită la Bucureşti, László Tőkés a atribuit-o faptului că doctrina de tip ceauşist persistă, notează MTI.

În opinia sa, este regretabil că Uniunea Europeană se concentrează pe „drepturile omului privind musulmanii care ne invadează” şi nu se ocupă aproape deloc de minorităţile autohtone, aflându-se ea însăşi pe o cale a unui curs politic oarecum anti-maghiar.

Citându-l pe Viktor Orbán, el a declarat că trebuie încercat imposibilul ca, prin confruntarea cu anti-maghiarismul, printr-o luptă acerbă şi cu o înţelepciune politică adecvată, să se realizeze un progres şi o schimbare în domeniul politicii naţionale şi minoritare atât în Europa, cât şi în Bazinul Carpatic şi în Transilvania.

László Tőkés şi-a repetat apoi declaraţia pentru care i-a fost retras ordinul „Steaua României”: „În această privinţă trebuie să ne putem baza pe rolul protector al Ungariei, aşa cum o fac fraţii noştri maghiari din Ucraina Subcarpatică”, scir MTI.

László Tőkés şi-a exprimat părerea conform căreia, Centenarul Marii Uniri ar fi o ocazie bună pentru a rezolva problema maghiarilor transilvăneni şi pentru reconcilierea româno-maghiară.

„Comuniştii care s-au întors la putere în perioada de graţie de după 1989 au anulat acest lucru, acum ar fi timpul să încercăm din nou”, a afirmat europarlamentarul.

Aşa cum pentru politica naţională maghiară, Ungaria se află pe primul loc, trebuie recunoscută dorinţa similară a naţiunii române, a spus politicianul maghiar.

„Suveranitatea naţiunilor noastre nu poate fi pusă sub semnul întrebării, aşa cum este incontestabil şi dreptul la autonomie al maghiarimii din Transilvania, respectiv al Ţinutului Secuiesc”, a afirmat László Tőkés.