Premiile BAFTA 2017: „La La Land” triumfă cu cinci premii la gala Academiei britanice de film

"La La Land", musicalul regizat de Damien Chazelle, a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat, relatează EFE și Reuters.Ceremonia de decernare a premiilor s-a derulat la Royal Albert Hall, în prezența prințului William și a soției sale, Catherine. 

12 feb. 2017, 23:21
Premiile BAFTA 2017: „La La Land” triumfă cu cinci premii la gala Academiei britanice de film

Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

Peliculele „Manchester by the Sea” și „Lion” au câștigat câte două premii BAFTA. Pe lângă premiul pentru cel mai bun actor, obținut de Casey Affleck, „Manchester by the Sea” a obținut și premiul pentru cel mai bun scenariu original, în timp ce „Lion” a primit distincția pentru cel mai bun actor în rol secundar (Dev Patel) și cel mai bun scenariu adaptat.

Povestea de dragoste dintre o actriță aspirantă și un muzician de jazz, în care cântă și dansează Emma Stone și Ryan Gosling, a obținut deja șapte Globuri de Aur și a triumfat și la premiile sindicatelor regizorilor și producătorilor, plecând ca mare favorit la gala Oscarurilor din acest an, cu 14 nominalizări.

Filmul, care a adus deja încasări de 270 de milioane de dolari în întreaga lume, s-a impus la categoria cel mai bun film în detrimentul producțiilor „Arrival”, „I, Daniel Blake”, „Manchester by the Sea” și „Moonlight”.

La categoria cea mai bună actriță a câștigat Emma Stone („La La Land”), care s-a impus în fața lui Amy Adams („Arrival”), Emily Blunt („The Girl on the Train”), Meryl Streep („Florence Foster Jenkins”) și Natalie Portman („Jackie”).

La categorie dedicată regizorilor, Damien Chazelle, în vârstă de 32 de ani, a câștigat un premiu BAFTA în fața lui Ken Loach, Denis Villeneuve, Kenneth Lonergan și Tom Ford.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit lui Viola Davis pentru interpretarea din dramă americană „Fences”, regizată de Denzel Washington, care a triumfat în fața lui Hayley Squires („I, Daniel Blake”), Michelle Williams („Manchester by the Sea”), Naomie Harris („Moonlight”) și Nicole Kidman („Lion”).

În ceea ce privește premiul BAFTA pentru cel mai bun actor, acesta i-a scăpat lui Ryan Gosling, pianistul de jazz din „La La Land”, fiindu-i atribuit americanului Casey Affleck, fratele mai cunoscutului Ben Affleck. El a interpretat, cu subtilitate, rolul unui tutore debusolat în filmul „Manchester by the Sea” al lui Kenneth Lonergan.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Dev Patel pentru interpretarea rolului Saroo din „Lion”, un copil din Calcutta care s-a pierdut de familie și a fost adoptat în Australia, dar care revine în țara sa natală pentru a-și descoperi originile.

Actorul britanic s-a impus în fața lui Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

La capitolul premii tehnice, „La La Land” a primit un premiu BAFTA pentru cea mai bună coloană sonoră originală, „Jackie”, pentru cele mai bune costume și „Arrival” pentru cel mai bun sunet. „Hacksaw Ridge” a câștigat premiul pentru cel mai bun montaj, „The Jungle Book” a fost premiată pentru cele mai bune efecte speciale, iar distincția pentru cea mai bună imagine a mers la „Arrival”.

„I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, deja premiat cu Palme d’or la Cannes în luna mai a anului trecut, a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, în timp ce „Son of Saul”, al regizorului ungar Laszlo Nemes și în care joacă și actorul român Levente Molnar, a plecat acasă cu premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Această incursiune terifiantă în crematoriul lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a obținut și Marele Premiu la ultimul festival de la Cannes.

La categoria filme documentare a câștigat regizoarea americană Ava Duvernay cu „13th”, în timp ce cel mai bun film de animație a fost declarat „Kubo and the Two Strings”.

Starurilor care au murit în acest an, printre care John Hurt, li s-a adus un omagiu, iar premiul BAFTA cel mai prestigios, The Fellowship, i-a fost decernat pentru întreaga carieră regizorului american Mel Brooks.

Lista premiilor:

Cel mai bun film: „La La Land”

Cel mai bun film britanic: „I, Daniel Blake”

Cel mai bun regizor: Damien Chazelle

Cel mai bun actor în rol principal: Casey Affleck („Manchester by the Sea”)

Cea mai bună actriță în rol principal: Emma Stone („La La Land”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Dev Patel („Lion”)

Cea mai bună actriță în rol secundar: Viola Davis („Fences”)

Cel mai promițător actor (votat de public): Tom Holland

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic: „Under the Shadow” (Babak Anvari — scenarist/regizor, Emily Leo, Oliver Roskill, Lucan Toh — producători)

Cel mai bun film într-o limbă străină: „Son of Saul” (Laszlo Nemes)

Cel mai bun documentar: „13th” (Ava Duvernay)

Cel mai bun film de animație: „Kubo and the Two Strings”

Cel mai bun scenariu original: Kenneth Lonergan („Manchester by the Sea”)

Cel mai bun scenariu adaptat: Luke Davies („Lion”)

Cea mai bună muzică originală: Justin Hurwitz („La La Land”)

Cea mai bună imagine: Linus Sandgren („La La Land”)

Cel mai bun montaj: John Gilbert („Hacksaw Ridge”)

Cele mai bune costume: Madeline Fontaine („Jackie”)

Cel mai bun sunet: „Arrival”

Cele mai bune efecte vizuale: „The Jungle Book”

Cel mai bun scurt-metraj de animație britanic: „A Love Story”

Cel mai bun scurt-metraj britanic: „Home”

Cel mai bun machiaj și cele mai bune coafuri: „Florence Foster Jenkins”

Cel mai bun design de producție: „Fantastic Beasts and Where to Find Them”.