PREMIILE NOBEL 2019. S-au anunţat câştigătorii Premiului Nobel la Medicină şi Fiziologie

Premiile Nobel 2019. Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat, luni, oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza.

07 oct. 2019, 06:07
PREMIILE NOBEL 2019. S-au anunţat câştigătorii Premiului Nobel la Medicină şi Fiziologie

Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza.


Premiile Nobel din 2019, care vor fi anunţate săptămâna aceasta, vor marca revenirea procedurii de atribuire a trofeului pentru literatură, după amânarea sa de anul trecut în urma unui uriaş scandal de agresiune sexuală ce a cuprins Academia Suedeză, scrie Agerpres. Premiul pentru medicină va deschide luni Săptămâna Nobel, iar multe case de pariuri le consideră favorite pe poeta canadiană Anne Carson la premiul pentru literatură şi pe activista suedeză Greta Thunberg la premiul pentru pace.

Premiile Nobel 2019. Comitetele care acordă premiile colaborează cu atenţie şi independent pentru a selecta laureaţii premiilor Nobel 2019 şi pe cei pentru Ştiinţe economice, care sunt premiaţi de Banca Centrală a Suediei, acordate în memoria lui Alfred Nobel.

Laureaţii vor fi anunţaţi începând de luni, dată de la care vor fi prezentaţi oamenii de ştiinţă, scriitorii şi cei care luptă pentru pace – păstrând viziunea lui Alfred Nobel – care au conferit omenirii cel mai mare benefiu.

Calendarul Săptămânii Nobelurilor

Săptămâna premiilor Nobel debutează luni, odată cu anunţul prin care este comunicat laureatul premiului pentru medicină, urmat de anunţarea premiilor pentru fizică (8 octombrie), chimie (9 octombrie), literatură (10 octombrie), pace (11 octombrie) şi economie (14 octombrie).

Premiile Nobel, decernate începând din 1901, au fost create după moartea industriaşului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform testamentului acestuia.

Premiul pentru economie a fost înfiinţat în 1968 de Banca Centrală a Suediei.

Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de 9 milioane coroane suedeze (908.000 de dolari americani).

Toate anunţurile vor fi transmise prin streaming, pe site-ul www.Nobelprize.org. Luni, de la ora 11.30, vor fi anunţaţi câştigătorii premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină de către Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska.

Marţi, de la ora 11.45, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Nobel pentru Fizică, de către Academia regală de ştiinţe suedeză.

Miercuri, de la ora 11.45, vor fi anunţaţi câştigătorii premiului Nobel pentru Chimie, de către Academia regală de ştiinţe suedeză.

Joi, de la ora 1.00, Academia Suedeză va anunţat laureaţii premiului Nobel pentru Literatură pe anii 2018 şi 2019

Vineri, de la ora 11.00, lumea întreagă va afla de la Comitetul norvegian pentru Nobel cine sunt laureaţii premiului pentru Pace.

Luni, 14 octombrie, la ora 11.45, vor fi anunţaţi, la Stockholm, de Academia Suedeză laureaţii premiul Nobel pentru Ştiinţe economice.

Anul în care se anunță două premii Nobel pentru literatură

Anunţurile din acest an prin care vor fi comunicate numele laureaţilor premiilor Nobel vor reprezenta un dublu motiv de bucurie pentru iubitorii literaturii. Atât laureatul din 2018, cât şi cel din 2019 vor fi anunţaţi pe 10 octombrie de Academia Suedeză, instituţia care selectează şi atribuie acest trofeu de prestigiu.

Spre deosebire de alte premii literare prestigioase, Academia Suedeză nu publică o listă a scriitorilor nominalizaţi, fapt care face mult mai dificilă tentativa de a ghici numele laureatului premiului Nobel pentru literatură. Alegerea făcută de Academia Suedeză în 2016, când premiul a fost atribuit cântăreţului şi textierului american Bob Dylan, i-a surprins pe mulţi oameni din lumea întreagă.

Academia Suedeză a informat DPA că a primit 194 de candidaturi pentru premiul din 2018 şi 189 de candidaturi pentru premiul din 2019. Numele candidaţilor – şi deliberările juriului Nobel – rămân sigilate timp de 50 de ani.

Favoriți la Nobelul pentru literatură

Primii trei favoriţi ai site-ului de pariuri online Unibet la premiul Nobel pentru literatură sunt femei: poeta şi eseista canadiană Anne Carson, scriitoarea franceză Maryse Conde (născută în Guadelupa) şi scriitoarea chineză Can Xue.

Alte nume familiare de pe lista favoriţilor sunt scriitorul kenyan Ngugi wa Thing’o, romancierul japonez Haruki Murakami şi scriitoarea canadiană Margaret Atwood.

Pe aceeaşi listă se află şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, Ismail Kadare, Milan Kundera, dar George R.R. Martin.

Ideea adoptării unui comitet extern „a fost o decizie bună şi ar putea să conducă la abaterea atenţiei opiniei publice faţă de diviziunile interne din cadrul Academiei”, a declarat Stefan Helgesson, profesor de literatură engleză la Universitatea Stockholm. El consideră că scriitoarea americano-antiguană Jamaica Kincaid a fost un „candidat evident”, dar recunoaște că „un dezavantaj” ar fi faptul că romanciera menţionată scrie în engleză, o limbă premiată deja foarte des. Maryse Conde – care a câştigat în 2018 versiunea alternativă şi temporară a premiului Nobel pentru literatură – este o altă autoare care merită avută în vedere, a adăugat profesorul suedez.

Mikael van Reis, fost editor la secţiunea culturală a cotidianului Goteborgs-Posten, spune că este dificil să ghicească alegerea Academiei Suedeze. Printre favoriţii lui se află scriitoarea Olga Tokarczuk, laureata premiului Man Booker International pe 2018 pentru romanul său „Flights”. „Este o scriitoare foarte interesantă”, a adăugat el, menţionând că Olga Tokarczuk a fost atât lăudată, cât şi criticată pentru cartea ei „The Books of Jacob”, un volum epic de 900 de pagini cu o acţiune plasată în secolul al XVIII-lea.

Greta Thunberg, principala favorită la Premiul Nobel pentru pace

Comitetul Nobel norvegian din Oslo a primit 301 nominalizări în acest an la premiul pentru pace, 2019 ocupând locul al patrulea în clasamentul anilor cu cele mai numeroase propuneri din istoria acestui premiu.

Conform caselor de pariuri, activista suedeză Greta Thunberg, care a inspirat o mişcare globală ce militează pentru adoptarea unor acţiuni pentru limitarea modificărilor climatice, este principala favorită la premiul Nobel pentru pace. Mai mulţi cercetători spun că nu exclud posibilitatea unei victorii pentru Greta Thunberg, care ar deveni la vârsta de 16 ani cel mai tânăr laureat Nobel din toate timpurile.

O listă scurtă a candidaţilor la premiul Nobel pentru pace pe anul 2019, alcătuită de Henrik Urdal, directorul de la Peace Research Institute din Oslo, are în fruntea sa alţi trei activişti tineri: Hajer Sharief (Libia), Ilwad Elman (Somalia) şi Nathan Law Kwun-chung (Hong Kong).