Premiile NOBEL: John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină

Trei oameni de ştiinţă îşi împart Premiul Nobel pentru Medicină. Cercetătorii John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au descoperit celulele care compun un sistem de poziţionare, din creier.

06 oct. 2014, 10:17

Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărţit de John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser „pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziţionare din creier”, conform anunţului făcut luni la Stockholm de profesorul Göran K. Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.

Laureaţii de anul acesta ai premiului Nobel pentru Medicină au descoperit un sistem de poziţionare din creier, un fel de „GPS intern”, care face posibilă orientarea în spaţiu.

Cine sunt câştigătorii

Neurologul britanic John O’Keefe (75 de ani) este profesor la Institutul pentru Neurologie Cognitivă din cadrul Departamentului de Anatomie aparţinând de University College de la Londra. El a obţinut 50% din premiul Nobel pentru Medicină 2014.

May-Britt Moser (51 de ani) şi soţul său Edvard I. Moser (52 de ani) sunt doi neurologi norvegieni, directori fondatori ai Institutului Kavli pentru Sisteme de Neuroştiinţe şi Centrul pentru Biologia Memoriei din cadrul Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie din Trondheim. Lor le revine cealaltă jumătate din premiu.

John O´Keefe a descoperit în 1971 prima componentă a acestui sistem. Mai bine de trei decenii mai târziu, în 2005, May-Britt şi Edvard Moser au descoperit o altă componentă cheie a acestui sistem de poziţionare internă.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor James E. Rothman (Statele Unite), Randy W. Schekman (Statele Unite) şi Thomas C. Südhof (Germania), pentru descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular.

Preogramul decernării Premiilor Nobel

Premiul pentru Medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru Fizică, iar miercuri se va decerna Nobelul pentru Chimie. Nobelul pentru Literatură se va decerna joi. Premiul Nobel pentru Economie va fi decernat lunea viitoare, în data de 13 octombrie,

Vineri se va anunţa Premiul Nobel pentru Pace. Acesta pare să fie un premiu mai special, fiind atribuit de Norvegia, după dorinţa fondatorului Premiului, Alfred Nobel.