Premiile Oscar 2018 – Şase perechi de părinţi, nominalizate în acelaşi an

Joanne Woodward şi Paul Newman, Angelina Jolie şi Brad Pitt, Lesley Manville şi Gary Oldman se numără între cele şase perechi de părinţi care, în decurs de nouă decenii, au fost nominalizate la premiile Oscar în acelaşi an.

27 feb. 2018, 09:23
Premiile Oscar 2018 – Şase perechi de părinţi, nominalizate în acelaşi an

În 1969, Joanne Woodward şi Paul Newman au primit câte o nominalizare la Oscar. În 50 de ani de căsnicie, cei doi actori au jucat împreună în 10 filme. Deşi amândoi au primit un impresionant număr de nominalizări – Woodward, patru, şi Newman, zece – într-un singur an s-au aflat împreună în lista nominalizărilor. Filmul „Rachel, Rachel” (1968) i-a adus lui Joanne Woodward o nominalizare la categoria „cea mai bună actriţă”, iar lui Newman, care a produs pelicula, una pentru „cel mai bun film”.

Gena Rowlands şi John Cassavetes au fost nominalizaţi la Oscar în 1975. Ei s-au cunoscut pe când Rowlands participa la audiţii pentru şcoala de actorie. După câteva luni, s-au căsătorit. Cassavetes, cunoscut pentru rolul din „Rosemary’s Baby” (1968, de Roman Polanski), a regizat câteva filme în care a jucat Rowlands, inclusiv „Faces” (1968), însă producţia care le-a adus nominalizări simultane la Oscar a fost „A Woman Under the Influence” (1974), pentru care ea a primit o nominalizare la categoria „cea mai bună actriţă”, iar Cassavetes a fost nominalizat pentru „cel mai bun regizor”.

Actorii Susan Sarandon şi Tim Robbins au fost împreună timp de 23 de ani, până la despărţirea din 2009. În acest timp, au colaborat pentru „Dead Man Walking” (1995). Sarandon a primit o nominalizare pentru „cea mai bună actriţă”, trofeu pe care l-a câştigat, iar Robbins, pentru „cel mai bun regizor”.

Cuplul Frances McDormand şi Joel Coen, căsătorit în 1984, este cunoscut pentru filmul „Fargo” (1996). McDormand a câştigat un Oscar pentru rolul principal din această peliculă, în timp ce Coen – împreună cu fratele lui, Ethan – a fost nominalizat la categoriile „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu original” şi „cel mai bun montaj”.

Angelina Jolie şi Brad Pitt se află în divorţ, dar în 2009, cei doi – căsătoriţi de doi ani la acea vreme, având şase copii – au fost nominalizaţi la premiile Oscar. Jolie, la categoria „cea mai bună actriţă” pentru rolul din „Changeling”, iar Brad Pitt, la categoria „cel mai bun actor” pentru „The Curious Case of Benjamin Button”.

Lesley Manville şi Gary Oldman, amândoi nominalizaţi pentru prima dată la premiile Oscar, s-au căsătorit în 1987 şi au divorţat în 1990, având un fiu. Anul acesta, Manville este nominalizată la categoria „cea mai bună acriţă în rol secundar”, pentru „Phantom Thread”, iar Gary Oldman este favoritul categoriei „cel mai bun actor”, pentru rolul din „Darkest Hour”. Pentru The Hollywood Reporter, ea a declarat că îşi vorbesc deseori, având o relaţie de prietenie. „M-a sunat după ce a văzut «Phantom Thread», l-am sunat după ce am văzut «Darkest Hour». Dacă ai divorţat de vineva, nu înseamnă că îl urăşti”.