Premiul Nobel pentru Fizică 2018. Canadianca Donna Strickland este laureata. E a treia femeie din istorie care ia trofeul

Publicat: Miercuri, 03 Octombrie 2018 14:42 // Actualizat: Miercuri, 03 Octombrie 2018 14:42 // Sursa: romaniatv.net

Canadianca Donna Strickland a primit Premiul Nobel pentru Fizică. Este cea de-a treia femeie care primeşte acest preţios trofeu de mai bine de un secol. Ea se alătură altor două savante în această disciplină, între care Marie Curie şi Maria Geoppert-Mayer.

Donna Strickland a avut un şoc când membrii Academiei Suedeze i-au dat telefon şi au anunţat-o că este laureata Premiului Nobel pentru Fizică.

Ea devine astfel cea de-a treia femeie laureată în acest domeniu, după alte două savante - franţuzoaica Marie Curie (1903) şi americanca de origine germană, Maria Geoppert-Mayer (1963). Marie Curie a primit şi un Premiu Nobel pentru Chimie, în 1911.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Chimie: Frances H. Arnold, P.Smith şi Sir Gregory P. Winter

Strickland este profesoară la Universitatea Waterloo din Canada. Munca sa s-a concentrat pe cercetări în domeniul laserului.

După ce Academia a decernat 112 Premii Nobel începând din 1901 şi până acum, juriul suedez a promovat doar o singură femeie la această disciplină, după Marie Curie, în 1903.

Citeşte şi Laureata Premiului Nobel pentru Pace rămâne fără cetăţenia de onoare

Geoppert-Mayer devine acum prima fiziciană laureată după 55 de ani.


.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
03 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H