Premiul Nobel pentru Literatură. Mircea Cărtărescu este favoritul caselor de pariuri să fie desemnat astăzi câştigător

Ziarul spaniol El Mundo a publicat o listă cu favoriții din acest an ai caselor de pariuri la Premiul Nobel pentru Literatură, în care scriitorul Mircea Cărtărescu se află pe primul loc.

07 oct. 2021, 08:54
Premiul Nobel pentru Literatură. Mircea Cărtărescu este favoritul caselor de pariuri să fie desemnat astăzi câştigător

Mircea Cărtărescu este urmat pe lista favoriţilor de scriitorul japonez Haruki Murakami și scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, publicată în limba română la Humanitas Fiction. Premiul Nobel pentru Literatură 2021 se va anunța joi, 7 octombrie, la ora 14.00.

De asemenea, pe lista publicată de El Mundo se mai află Anna Carlson, Ngugi Wa Thiong’o, Annie Ernaux, Margaret Atwood, Maryse Conde, Laszlo Krasznahorkai şi Peter Nadas.

Premiul Nobel pentru Literatură 2021 se va anunța joi, 7 octombrie, la ora 14.00.

Citeşte şi Mircea Cărtărescu este marele câştigător al Premiului Prozart 2021. Scriitorul va primi distincţia luna viitoare, al Skopje

Anul trecut, premiul a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Citeşte şi Licitația ”George Enescu”, dincolo de controverse și acuzații. Cezar Florea: ”Noi suntem de partea culturii, nu încercăm să facem altceva decât să protejăm”

Premiul Nobel pentru Literatură. Dintre cei 117 laureaţi ai acestui premiu, 16 sunt femei. El a fost împărţit, de patru ori, de câte doi laureaţi – în 1904 (Frédéric Mistral, José Echegaray), 1917 (Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan), 1966 (Shmuel Agnon, Nelly Sachs), 1974 (Eyvind Johnson, Harry Martinson).

Două persoane au refuzat Premiul: în 1958, scriitorul de origine rusă Boris Pasternak a fost obligat de către conducerea Uniunii Sovietice să refuze premiul, iar în 1964, Jean-Paul Sartre l-a refuzat din proprie iniţiativă, scriitorul refuzând, în mod constant, toate onorurile oficiale care i-au fost acordate.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, faimos pentru romanul „Cartea junglei”, care avea 41 de ani când a primit distincţia, în 1907. Cea mai în vârstă laureată este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 2007.