Premiul Nobel pentru Pace 2021. Doi jurnalişti împart distincţia din acest an

Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021 a fost atribuit jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia pentru "lupta lor curajoasă" în favoarea libertăţii de exprimare, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian.

08 oct. 2021, 12:40
Premiul Nobel pentru Pace 2021. Doi jurnalişti împart distincţia din acest an

Premiul Nobel pentru Pace 2021. „Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia„, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice„, a adăugat ea, citată de Reuters.

Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Literatură 2021. Mircea Cărtărescu, marele favorit, a pierdut în faţa unui scriitor din Tanzania

Comitetul Nobel din Norvegia, care atribuie Premiul Nobel pentru Pace, a precizat că a primit 329 de candidaturi în acest an, constând în 234 de persoane şi 95 de organizaţii. Numărul candidaturilor din acest an la Nobelul pentru Pace ocupă locul al treilea în clasamentul din toate timpurile, care a început să fie întocmit în 1901.

Lista este secretă, dar diverse informaţii publice apărute până acum relevă că printre propuneri sau numărat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), fostul preşedinte american, Donald Trump, activista pentru mediu, Greta Thunberg, opozantul rus Alexei Navalnîi sau activista belarusă, Svetlana Tihanovskaia.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Fizică 2021. La exact 100 de ani după Einstein, trei cercetători sunt recompensaţi pentru studiile asupra climei