Sergiu Nicolaescu va fi incinerat. BOR: Regizorul nu are dreptul la slujba de înmormântare

Publicat: Joi, 03 Ianuarie 2013 16:15 // Actualizat: Joi, 03 Ianuarie 2013 17:16 // Sursa: RTV.net

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. Preotul Valentin Fotescu a declarat la România TV că incinerarea este un păcat şi nu se poate face slujbă pentru cei care aleg o astfel de metodă, după moarte.  

Potrivit Mediafax, trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.

Incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei.

Preotul Valentin Fotescu spune că regizorul nu va putea avea o slujbă religioasă. "Trupul trebuie să se întoarcă în pământ, de asta se face înmormântare. Ca preot, eu nu pot merge să fac slujbă pentru cei incineraţi. Nu sunt de acord cu incinerarea nici ca preot, nici ca om. Fiecare alege ce i se întâmplă. Este păcatul lui pe care şi-l asumă. Biserica nu impune, dar sperăm să ţină cont", a declarat preotul la România TV

Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel la familia lui Sergiu Nicolaescu să-l înmormânteze creştineşte, pentru a păstra renumele marelui regizor în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox.

"Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sunt înmormântate personalităţile lumii artistice", a declarat părintele Constantin Stoica, potrivit Mediafax.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 5 iulie 2012, menţinând în vigoare hotărârea din 15 iunie 1928, reconfirmată la 20 februarie 1933, a luat mai multe hotărâri faţă de practica necreştină a incinerării morţilor.

"Biserica Ortodoxă Română a avut şi are o atitudine clară şi ferm exprimată faţă de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrată prin hotărârea sinodală din anul 1928 şi reconfirmată prin hotărârea sinodală din anul 1933, asupra cărora nu s-a mai revenit în niciun fel, întrucât acestea exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricărui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române să respecte aceste hotărâri, iar din punct de vedere pastoral, să lămurească şi să determine pe credincioşi să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor", potrivit Cancelariei Sfântului Sinod.

Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la Spitalul Elias, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat după ce regizorul a fost operat de peritonită.

Dana, soţia regizorului, a dat joi publicităţii un comunicat în care transmite presei că îi interzice publicarea şi difuzarea de imagini de la înmormântare.


loading...
9 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 22:15
Votează email 0 email
...să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor”, potrivit Cancelariei Sfântului Sinod. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
04 ian 16:09
Răspunde | Votează email 0 email
DANILA
Categoric daca nu aprinzi lumanari ,,timbrate,, sau candele ,,osimizate,, sau ca popor care ai CASA POPORULUI, nu te mantuiesti tot colectiv la CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI nu mai esti iertat , a vb. pe firul rosu BOR. Deci ASCULTARE faceti toti romanii , va spun altii chiar si ce vreti de la viata si moarte.
Nu credeti ca totusi Sergiu Nicolaescu STIE MAI MULTE DESPRE BISERICA NOASTRA ACTUALA CARE NU MAI E DEMULT CEA STRAMOSEASCA???? ATUNCI PENTRU CE AU MAI MURIT OAMENI IN 89!!!!???? PARCA TOTUSI A REGIZAT MULTE FILME ISTORICE... ASA CA SIGUR ARE O IMAGINE DE ANSAMBLU CONCRETA A CE INSEAMNA B.O.R.
04 ian 15:30
...dr. Monica Pop a declarat însă azii, la Romania TV, că regizorul va beneficia de o slujbă religioasă la crematoriul Vitan Barzesti. “Nu este adevărat că nu se face slujbă. Am fost în urmă cu câteva luni la o actriţă care a plecat dintre noi şi care a fost incinerată la Vitan...
04 ian 08:02
...pare foarte normal ca fiecare om să hotărască asupra organismului lui şi apoi să fie propriul lui stăpân“.  Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. Incinerarea va avea loc într-un...
03 ian 20:14
Răspunde | Votează email -1 email
Vasile Pantea
Sunt doar doua crematorii in Romania. Unul la Bucuresti si altul la Oradea. Imaginea Bisericii Ortodoxe Romane este si asa destul de terfelita de preotii care se imbuiba din ,,cutia milei". Sergiu Nicolescu este pentru romani mai mult decat toata cohorta de preoti vopsiti ce-i refuza slujba bisericeasca. Preotii ar trebui sa slujeasca poporul roman si nu invers, cum de fapt se intampla zilnic. Este nevoie de o asemenea intamplare nefericita pentru ca BOR sa- si dea in petec din nou. Ce favoare i-ar putea face un preot lui Sergiu Nicolaescu??
03 ian 20:01
...Este păcatul lui pe caring şi-l asumă. Biserica nu impune, dar sperăm să ţină cont.”, a declarat preotul la România TV. ...
03 ian 18:00
Votează email -1 email
...să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor”, potrivit Cancelariei Sfântului Sinod. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
03 ian 16:34
Răspunde | Votează email 3 email
Diculescu
Treaba cu incineratul e gandita bine. Tipesa de 35 de ani vrea exclusivitate pe avere, iar daca e incinerat bietul Nicolaescu nu se mai poate stabili ADN-ul daca apare vreun fiu nelegitim. Viata bate filmul, maestre Nicolaescu! RIP.
03 ian 16:17
...TV că incinerarea este un păcat şi nu se poate face slujbă pentru cei care aleg o astfel de metodă, după moarte.   Citește mai departe…. Citeste toata stirea Preot, despre incinerarea lui Nicolaescu: "Nu putem face slujbă. E un păcat" la ...
1
EUR
4.7607
RON
21 May
noapte 14 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H