Sergiu Nicolaescu va fi incinerat. BOR: Regizorul nu are dreptul la slujba de înmormântare

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. Preotul Valentin Fotescu a declarat la România TV că incinerarea este un păcat şi nu se poate face slujbă pentru cei care aleg o astfel de metodă, după moarte.  

03 ian. 2013, 14:15
Sergiu Nicolaescu va fi incinerat. BOR: Regizorul nu are dreptul la slujba de înmormântare

Potrivit Mediafax, trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.

Incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei.

Preotul Valentin Fotescu spune că regizorul nu va putea avea o slujbă religioasă. „Trupul trebuie să se întoarcă în pământ, de asta se face înmormântare. Ca preot, eu nu pot merge să fac slujbă pentru cei incineraţi. Nu sunt de acord cu incinerarea nici ca preot, nici ca om. Fiecare alege ce i se întâmplă. Este păcatul lui pe care şi-l asumă. Biserica nu impune, dar sperăm să ţină cont„, a declarat preotul la România TV

Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel la familia lui Sergiu Nicolaescu să-l înmormânteze creştineşte, pentru a păstra renumele marelui regizor în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox.

„Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sunt înmormântate personalităţile lumii artistice”, a declarat părintele Constantin Stoica, potrivit Mediafax.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 5 iulie 2012, menţinând în vigoare hotărârea din 15 iunie 1928, reconfirmată la 20 februarie 1933, a luat mai multe hotărâri faţă de practica necreştină a incinerării morţilor.

Biserica Ortodoxă Română a avut şi are o atitudine clară şi ferm exprimată faţă de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrată prin hotărârea sinodală din anul 1928 şi reconfirmată prin hotărârea sinodală din anul 1933, asupra cărora nu s-a mai revenit în niciun fel, întrucât acestea exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricărui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române să respecte aceste hotărâri, iar din punct de vedere pastoral, să lămurească şi să determine pe credincioşi să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor”, potrivit Cancelariei Sfântului Sinod.

Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la Spitalul Elias, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat după ce regizorul a fost operat de peritonită.

Dana, soţia regizorului, a dat joi publicităţii un comunicat în care transmite presei că îi interzice publicarea şi difuzarea de imagini de la înmormântare.