Preotul care a făcut declaraţii scandaloase despre violul consimţit a demisionat. CNCD ia cazul în discuţie

Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2019 17:15 // Actualizat: Miercuri, 24 Iulie 2019 17:50 // Sursa: romaniatv.net

Preotul Vasile Răducă, cel care a făcut declarații scandaloase despre violul consimțit și sarcina ca urmare a unui viol, a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, a anunțat miercuri Universitatea din București.

„Universitatea din București anunță că profesorul Vasile Răducă și-a depus, în după-amiaza acestei zile, demisia din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”.

Urmează ca decanul facultății,  prof. Ioan Moldoveanu, să înainteze rectorului Mircea Dumitru nominalizarea prodecanului care va prelua atribuțiile deținute până astăzi de prof. Vasile Răducă”, se arată într-un comunicat al Universității București.

Vasile Răducă, prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, a șocat opinia publică prin afirmaţii controversate şi discriminatorii despre sex, viol şi musulmani într-o emisiune la Radio Trinitas. El a spus, printre altele, "când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimţit persoanele respective" sau "în islam, femeia este considerată o lighioană".

"Vă rog să reţineţi: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimţit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de aşa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, aşa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene", a mai spus preotul la radio.

Președintele CNCD: În prima şedinţă, o să punem în discuţie această speţă

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza, în prima şedinţă, dacă se impune să se autosesizeze în cazul declaraţiilor preotului Vasile Răducă, a anunțat miercuri preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

"În prima şedinţă de Colegiu director, o să punem în discuţie această speţă şi, în măsura în care ajungem la concluzia că se impune o autosesizare, vom demara o procedură din oficiu pentru a analiza declaraţiile domnului în cauză. (...) E posibil ca până atunci să primim o plângere", a declarat Asztalos Csaba, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui CNCD, această şedinţă va avea loc probabil peste două săptămâni.

"Nu înţeleg de ce unii oameni confundă religia cu prostia, cum spunea Steinhardt în 'Jurnalul Fericirii', şi sunt oameni care au o poziţie în societate, prodecan şi părinte, preot, ar trebui să fie mai atenţi când se exprimă în public pe subiecte (...) eu nu aş califica ca fiind sau nu o discriminare, pentru că o să iau parte la şedinţa Colegiului director. Spun doar că atunci când ne exprimăm în public (...) trebuie să fim mult mai atenţi când ne alegem cuvintele şi să ne exprimăm clar şi fără a lăsa loc la interpretări, adică eu cred că exprimări de genul viol cu consimţământ - ori e viol, ori e o relaţie, având un consimţământ, adică cele două împreună nu prea există, în interpretarea mea", este de părere Asztalos Csaba.

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Vasile Răducă privind femeia în Islam, în opinia lui Asztalos Csaba, e bine să se evite generalizările.

"Din punctul meu de vedere, e bine să evităm generalizările. Aşteptările mele de la un preot, de la un teolog sunt mult mai mari decât o astfel de declaraţie despre Islam şi despre condiţia femeii în Islam", a adăugat Asztalos Csaba.

Citește și: Prodecanul Facultăţii de Teologie, declaraţii halucinante: Când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimţit persoanele

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
preotul Vasile Răducă Radio Trinitas Universitatea Bucureşti
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H