Preotul Dan Damaschin, binefăcătorul sărmanilor: „Copiii nu ştiu de vaccinuri. Ştiu de foame şi de frig”

Preotul Dan Damaschin se ocupă, de ani de zile, de familiile nevoiaşe. A construit zeci de case pentru familiile sărmane, are grijă ca iarna copiii să aibă haine groase, iar vara să se bucure de mare, îi ţine la şcoală și protejează în centrele sale femeile abuzate.

02 feb. 2021, 14:58
Preotul Dan Damaschin, binefăcătorul sărmanilor: „Copiii nu ştiu de vaccinuri. Ştiu de foame şi de frig”
Preotul Dan Damaschin. FOTO: Facebook părintele Damaschin

Preotul Dan Damaschin şi-a căpătat reputaţia de binefăcător. Ajută necondiţionat şi pe oricine este în nevoie. El spune că este complet greşită percepţia acelora care consideră că sărmanii sunt leneşi. Părintele explică faptul că, în multe cazuri, atunci când familiile au mulţi copii, „mulți pentru că iubesc copiii„, timpul alocat muncii scade simţitor.

Se numește analfabetism social. Vă dau o simplă imagine: unde locuiește o familie cu foarte mulți copii în România? De regulă la marginea societății, departe de civilizați […] În România, din păcate, s-a accentuat doar imaginea viciului – și anume că doar în familii vicioase apar copii mulți – ceea ce este fals. Sunt foarte multe familii care nasc copii mulți pentru că iubesc copiii, iubesc viața, dar trebuie cunoscut și faptul că atât timp cât o familie dă naștere unor copii, atunci timpul alocat muncii scade. O mamă care are 3-4 copii, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie angajată pe viață ca mamă și să se pensioneze din această „funcție”. Pentru că este cea mai valoroasă profesie. Ea „produce” patru oameni pentru comunitate, care vor întreține, la rândul lor, alte câteva zeci, peste ani.

[…] Nu copilul este vinovat că se naște într-o familie săracă, nu mama care își crește copilul este vinovată că nu are ce-i da de mâncare ci autoritățile – și poate noi, ca oameni – pentru că nu intervenim și nu oferim sprijinul necesar unei femei pentru a-i ajuta pe copii. Nu încercăm să tratăm răul care apare în familiile cu mulți copii sau în cele sărace. Acel rău care duce la imaginea omului bețiv, cerșetor de pe stradă”, a declarat părintele pentru Europa Liberă.

Preotul Dan Damaschin, despre dorinţele copiilor proveniţi de mediile defavorizate: „Nu vor maşini cu telecomandă, vor ghete şi geci”

Copiii pe care noi îi ajutăm nu își doresc nici de Crăciun, nici de Paști, mașini cu telecomandă, drone sau excursii exorbitante. Ei își doresc lucruri elementare, care să le permită un trai normal, cum văd la cei din jur. Își doresc niște ghete ca să poată merge cu colinda, o geacă să meargă la școală curați, de Paști o haină nouă ca să poată merge la Înviere, toamna un ghiozdan. Lucruri normale. Noi asta încercăm să facem. Să îi ajutăm pe copii să trăiască în normalitate pentru ca normalitate aceasta să devină o permanență în viața fiecărei familii cu mulți copii.

Citeste si Imagini de la botezul în urma căruia bebeluşul de şase săptămâni din Suceava a murit. Greşeala preotului, uşor de identificat chiar şi de necunoscători

Vacanța la mare, de exemplu, pe care noi o oferim copiilor. Nu este o vacanță care oferă o săptămână de vis unui copil sărac. Este o vacanță în care copilul trăiește în normalitate: baie pe săturate, mâncare pe săturate, joacă pe săturate, condiții frumoase de viață. El devine ambasadorul nostru în comunitate și explică altor copii de la școală cum e normalitatea. Și astfel încercăm să transmitem această normalitate din copil în copil„, adaugă părintele Damaschin , potrivit sursei citate.

Preotul a mai spus că pe copiii din familiile sărace nu îi interesează problema pandemiei, fiind interesaţi  doar să aibă ce mânca şi să nu îngheţe de frig.

Copiii nu știu nici de măști, nu știu nici de vaccinuri, nici de oxigen. Copiii știu că le este foame. Pe copii nu îi interesează dacă virusul a fost scăpat sau nu din laborator, ei știu doar că trebuie să mănânce și să se încălzească. Astfel încât e o luptă mare pentru a-i lămuri că este un moment greu din viața noastră pe care trebuie să îl depășim împreună. Că trebuie să învețe la fel de bine, să fie la fel de harnici, de plini de viață, deși în jurul lor se prăbușește o lume”, evidenţiază duhovnicul pentru Europa Liberă.