Presa franceză, reacţii după România-Lituania 1-0

Echipa națională de fotbal a României, cu cele mai puține goluri primite în preliminariile EURO 2016, rămâne solidă în apărare, a arătat amicalul de miercuri cu Lituania, câștigat cu 1-0 la Giurgiu, scrie ziarul L'Equipe despre adversara echipei Franței în meciul de deschidere a turneului final.

24 mart. 2016, 17:09
Presa franceză, reacţii după România-Lituania 1-0

Dintre titularii obișnuiți din apărare, selecționerul Anghel Iordănescu l-a folosit miercuri doar pe Vlad Chiricheș, căpitan în absența lui Răzvan Raț, accidentat, remarcă L’Equipe. Rareori folosit la Napoli, fundașul central a fost foarte solid, anihilând rarele ofensive lituaniene grație felului cum citește jocul și a plasamentului său, scrie ziarul. Pe dreapta, Alexandru Mățel a fost vigilent și s-a remarcat în faza ofensivă, combinând inteligent cu Gabriel Torje și încercând câteva șuturi ce n-au nimerit spațiul porții. Una din centrările sale s-ar fi putut transforma în pasă decisivă, dar Raul Rusescu a șters doar mingea cu capul.

Steliano Filip și Costel Moți au fost siguri în apărare, cu excepția fazei la care ultimul l-a faultat pe Fedor Cernych în finalul primei reprize. Moți a fost surprins să se găsească singur în fața portarului Zubas în minutul 79. Costel Pantilimon s-a remarcat la șutul lui Lukas Spalvis, singura ocazie a lituanienilor.

Faza ofensivă rămâne de pus la punct, estimează cotidianul. Dacă apărarea a luat în preliminarii doar două goluri, România a marcat doar de 11 ori, un atac mai slab având doar Albania, ce a jucat două meciuri mai puțin. Miercuri, Iordănescu a testat în prima repriză un 4-1-4-1, doar cu Pintilii în fața apărării. Românii au avut controlul balonului, pasând de multe ori, adesea lateral.

Ei și-au creat mai multe situații interesante, dar le-a lipsit preciza în momentul ultimei pase sau a șutului. La pauză, selecționerul i-a introdus pe Claudiu Keșeru și Nicolae Stanciu, optând pentru o așezare 4-2-3-1 mai clasică. Românii au avut mai puține ocazii, dar au fost mai eficienți, Stanciu marcând singurul gol în minutul 65.

Stanciu este un jucător de revăzut, estimează L’Equipe.

Mijlocașul ofensiv al Stelei București, 22 de ani, a onorat prima lui selecție la națională purtând tricoul cu numărul 10, unul greu de asumat. Tehnic, vioi, capabil să străpungă liniile adverse, Stanciu nu a fost zdrobit de presiune și s-a dovedit interesant la fiecare atingere a mingii. El a sărbătorit prima selecție cu un gol superb, după un șut de la 30 de metri.

Franța, gazda EURO 2016, va întâlni România în meciul de deschidere a competiției, ce va avea loc pe 10 iunie, pe Stade de France. Din Grupa A mai fac parte Elveția și Albania.