Presa internaţională: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici, nu a şomajului

Românii aleg să meargă la muncă în străinătate din cauza salariilor mici, nu a şomajului, comentează postul britanic Sky New în primul dintr-o serie de materiale difuzate în contextul eliminării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii.

16 oct. 2013, 14:47
Presa internaţională: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici, nu a şomajului

Când ne-am deplasat la Bucureşti, am gândit că problema ar fi şomajul, că principala atracţie o reprezintă perspectiva diversificării oportunităţilor profesionale sau accesul la sistemul britanic de indemnizaţii sociale. Dar exodul nu este generat de lipsa locurilor de muncă în România – rata şomajului este mai mică decât în Marea Britanie. Problema este nivelul salariilor, care sunt de cel puţin patru ori mai mici decât pentru locurile de muncă echivalente din Marea Britanie„, explică Sky News, potrivit Mediafax.

Deşi în Marea Britanie există preocupări privind efectele venirii a mii de imigranţi necalificaţi, Guvernul României are o altă preocupare, plecarea oamenilor talentaţi.

Din păcate, tinerii români calificaţi sunt cei care se mută în aceste ţări pentru că vor să aibă locuri de muncă plătite mai bine, nu pentru că vor să profite de indemnizaţii sociale„, a declarat pentru Sky News Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii.

„Avem mulţi oameni care studiază la universităţi din Europa şi de obicei găsesc acolo locuri de muncă mai bine plătite. Sperăm că economia României se va îmbunătăţi astfel încât să le putem oferi salarii mai bune celor care vor să revină„, a explicat Câmpeanu.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România reprezintă 8% din migraţia la nivelul blocului comunitar, fiind pe locul al doilea după Polonia.

CITEŞTE ŞI: Care este cel mai căutat loc de muncă din România. Mii de români au aplicat pentru acest anunţ