Presa rusă anunţă un acord privind un armistiţiu în estul Ucrainei, rebelii infirmă

Reprezentanții Rusiei, ai Ucrainei, ai rebelilor proruși și ai OSCE au ajuns marți, la Minsk, la un acord de armistițiu în estul Ucrainei relatează marți seară agenția rusă de știri Tass, în timp ce un trimis al rebelilor afirmă că este prea devreme pentru a se vorbi despre un acord, relatează Reuters și AFP.

10 feb. 2015, 21:43
Presa rusă anunţă un acord privind un armistiţiu în estul Ucrainei, rebelii infirmă

Presa rusă anunță un acord în cadrul grupului de contact privind un armistițiu în estul Ucrainei.

Tass, care citează o sursă neprecizată, scrie că reprezentanții au ajuns la un acord de armistițiu, care include un mecanism de monitorizare și un plan pentru retragerea armelor grele.

Așa-numitul „Grup de contact” pentru Ucraina se întâlnește la Minsk înainte de summitul care îi va aduce laolaltă pe liderii rus, ucrainean, german și francez miercuri, pentru a discuta un acord de pace în Ucraina.

Niciuna dintre părțile care au participat la convorbirile Grupului de contact pentru Ucraina nu au confirmat informațiile Tass.

Într-o declarație după încheierea întrevederii, un trimis al rebelilor proruși, Denis Pușilin, a declarat că a înmânat reprezentanților Ucrainei o propunere cu „pași politici și militari” spre dezescaladarea situației și că discuțiile vor continua după ce acestea vor fi analizate de partea ucraineană. El nu a precizat dacă ele vor continua după această întrerupere sau se vor relua miercuri.

„Este prea devreme pentru a vorbi despre o încetare a focului”, a subliniat el.

După două ore de discuții, fostul președinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, reprezentantul OSCE în Europa, Heidi Tagliavini, și reprezentanții celor două republici separatiste din Ucraina de Est, Denis Pușilin și Valdislav Deinego, au plecat din clădirea din capitala belarusă în care aveau loc discuțiile, relatează AFP.

Întrevederea are loc înaintea summitului prevăzut să aibă loc miercuri la Minsk între președinții rus, Vladimir Putin, ucrainean, Petro Poroșenko, francez, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel pentru obținerea unui acord de pace în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 5.300 de morți în zece luni.