Prescripţia datoriilor fiscale în 2020. Când şi în ce condiţii eşti absolvit de plăţile către stat

Statul are la dispoziție un termen de cinci ani pentru a stabili creanțele fiscale și tot un termen de cinci ani pentru a executa silit contribuabilul care nu-și plătește dările la stat: impozite, taxe, contribuții, penalități și alte accesorii la aceste sume, potrivit unei documentări făcute de avocatnet.ro.

19 ian. 2020, 14:44
Prescripţia datoriilor fiscale în 2020. Când şi în ce condiţii eşti absolvit de plăţile către stat

În Codul de procedură fiscală, datoriile, în sens larg, sunt: impozite, taxe, contribuții sau sume pe care contribuabilul trebuie să le primească înapoi de la stat (obligații fiscale principale) și dobânzi, penalități sau majorări aplicate sumelor de mai sus (obligații fiscale accesorii).

Creanțele fiscale din care se nasc aceste obligații fiscale principale și accesorii se constituie atunci când se constituie baza de impozitare care le generează sau în momentul la care contribuabilul este îndreptăţit să ceară restituirea unor sume de bani de la stat.

Cum se stabilesc creanțele fiscale

Prin declarația de impunere depusă de contribuabil sau prin decizia de impunere emisă de Fisc. Ca să stabilească creanțele fiscale, organele statului trebuie să acționeze în acest sens în cadrul unui termen de prescripție de cinci ani, care începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Citeşte şi Veşti bune pentru datornicii la bănci. Băncile încep să şteargă datoriile clienţilor

Altfel spus, Fiscul nu poate să ceară plata unor impozite, taxe ș.a.m.d. șapte ani mai târziu de la momentul când se datora respectiva obligație fiscală. Dacă ar fi trebuit să plătești unele contribuții în 2013, nu ți se mai poate cere plata lor în 2020, scrie avocatnet.ro.

Dreptul de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de zece ani în cazul în care acestea rezultă din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, scrie în Codul de procedură fiscală. Aici, termenul curge de la momentul când hotărârea instanței penale rămâne definitivă.

Când statul nu te mai poate executa pentru neplată

Pe lângă prescripția dreptului de a stabili creanțe fiscale, în procedura fiscală există și prescripția dreptului de a cere executarea silită a obligaţiilor fiscale declarate, dar neplătite la termen.

Și aici avem un termen de cinci ani, care curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

Atenție! Sumele achitate de debitor în contul unor creanțe fiscale, după împlinirea termenului de prescripție, nu se restituie, mai subliniază avocatnet.ro.