Preşedinta Coreei de Sud: Testul nuclear nord-coreean ameninţă supravieţuirea poporului coreean

Noua preşedintă a Coreei de Sud Park Geun-hye a apreciat luni că testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord la jumătatea lui februarie reprezintă o ameninţare la adresa supravieţuirii poporului coreean, însă a promis o politică de angajare cu Phenianul, "pas cu pas".

25 feb. 2013, 08:08
Preşedinta Coreei de Sud: Testul nuclear nord-coreean ameninţă supravieţuirea poporului coreean

Conform liniei adoptate în timpul campaniei electorale, Park Geun-hye a subliniat că va conduce o politică bazată pe încredere cu Phenianul, opusă celei a predecesorului său Lee Myung-bak, adeptul unei linii dure. Ambii provin din partidul conservator, potrivit Mediafax.

Recentul test nuclear al Coreei de Nord este o provocare la adresa supravieţuirii şi viitorului poporului coreean. Nu voi tolera nicio acţiune care să ameninţe viaţa poporului nostru şi securitatea naţiunii noastre. Voi avansa pas cu pas, pe baza unei forţe de disuasiune credibile. Să nu existe erori. Principala victimă va fi însăşi Coreea de Nord„, a declarat Park Geun-hye în discursul de învestire la conducerea Coreei de Sud, în faţa celor aproximativ 70.000 de persoane prezente în sediul Parlamentului, la Seul.

Unii observatori subliniază că testul nuclear efectuat de nord-coreeni la 12 februarie, care i-a înfuriat pe veteranii clasei politice sud-coreene şi a îngrijorat populaţia, riscă să îi îngreuneze sarcina.  Park Geun-hye, în vârstă de 61 de ani, a devenit luni prima femeie care accede la preşedinţia Coreei de Sud, a patra cea mai importantă economie din Asia

Ea este fiica lui Park Chung-hee, care a condus ţara timp de 18 ani, după ce a preluat puterea în 1961, în urma unei lovituri de stat militare.  El a condus ţara în mod autoritarist până când a fost asasinat, în 1979, iar moştenirea sa continuă să divizeze ţara, fiind considerat de unii artizanul „miracolului” economic sud-coreean de după Războiul Coreei (1950-1953), iar de alţii un cenzor nemilos al libertăţilor publice.

Citeşte şi: Coreea de Nord AMENINŢĂ Coreea de Sud cu distrugere totală