Preşedintele a făcut anunţul: soarta ţării „este în joc ca niciodată”

Preşedintele american Donald Trump, vizat de o anchetă în vederea destituirii sale, le spune susţinătorilor săi că ţara este ”în joc ca niciodată până acum”.

29 sept. 2019, 12:25

Acest mesaj a fost livrat sâmbătă prin video, pe Twitter, într-unul dintre atacurile aproape zilnice ale şefului statului împotriva adversarilor săi democraţi. Aceştia au lansat marţi o procedură de ”impeachment”, din cauza cererilor sale insistente pe lângă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de a-i provoca prejudicii unuia dintre potenţialii rivali în alegerile prezidenţiale din 2020, democratul Joe Biden.

”Democraţii vor să vă ia armele, ei vor să vă ia acoperirea de sănătate, ei vor să vă ia voturile, ei vor să vă ia libertatea”, afirmă preşedintele Statelor Unite de la Casa Albă.

 ”Noi nu vom putea niciodată să-i lăsăm să facă asta”, adaugă el. ”Pentru că  (soarta) ţării noastre este în joc ca niciodată până acum. Totul este foarte simplu. Ei încearcă să mă oprească pentru că mă bat pentru voi. Şi nu-i voi lăsa niciodată să facă asta”.

În alte tweeturi, Trump şi-a repetat ameninţările împotriva celor care au lansat procedura de destituire, o ”vânătoare de vrăjitoare”, şi a apreciat că parlamentarul din fruntea lor, Adam Schiff, ”pe cale să-l defăimeze şi să-l acuze pe nedrept”, ar trebui ”să demisioneze din Congres”.

 Aleşii democraţi l-au somat vineri pe şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo să le livreze documentele necesare anchetei împotriva lui Trump şi intenţionează să efectueze primele interogatorii în cursul săptămânii, începând cu cinci oficiali de la Departamentul de Stat.

Între aceştia, ei vor s-o audieze pe fosta ambasadoare în Ucraina, Marie Iovanovici, pe care Trump a destituit-o, potrivit unor dezvăluiri de presă, din cauza opoziţiei sale faţă de manevre ale preşedintelui cu scopul de a exercita presiuni asupra Kievului şi de a obţine o anchetă a Ucrainei cu privire la activităţi ale familiei Biden.