Preşedintele a promulgat legea prin care BEI finanţează România cu un miliard de euro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), prin care ţara noastră primeşte finanţare de un miliard euro, sumă care va fi folosită pentru proiecte de transport.

07 mai 2018, 17:00
Preşedintele a promulgat legea prin care BEI finanţează România cu un miliard de euro

Contractul cadru a fost semnat la Luxemburg de ministrul Finanţelor, în iulie 2017, iar banii împrumutaţi României de către BEI vor fi utilizaţi pentru acoperirea contribuţiei la bugetul de stat în vederea cofinanţării unor proiecte de infrastructură de transport, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Contractul urmează să fie implementat de către Ministerul Transporturilor condus de Lucian Şova.

Potrivit unui anunţ al Guvernului făcut anul trecut, împrumutul este acordat de BEI pe o perioadă de până la 25 de ani, iar perioada de graţie va fi de până la 7 ani,ş i va fi disponibilizat în maximum 20 de tranşe până la data de 31 decembrie 2024.

„Suma va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, în vederea realizării unor obiective de investiţii cuprinse în Axele prioritare 1 şi 2 din POIM 2014 – 2020, respectiv proiecte pentru creşterea mobilităţii şi dezvoltarea transportului rutier, feroviar şi naval şi a mijloacelor de transport subteran, eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport, creşterea zonelor de acces cu conectivitate redusă, reducerea impactului transportului asupra mediului”, explica Executivul în urmă cu un an, într-un comunicat de presă.

Alte decrete semnate marţi de şeful statului, Klaus Iohannis, sunt: „decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2017 pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local; decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2017 privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale; decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2018 pentru prorogarea unor termene prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal; decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului de extrădare între România şi Republica Argentina, semnat la New York, la 22 septembrie 2017”, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi Klaus Iohannis: „Este imperioasă demisia premierului Viorica Dăncilă, PSD amanetează viitorul ţării”