Preşedintele a revendicat victoria în alegeri, în primul tur. Zece puncte l-au despărţit de adversarul lui

Preşedintele bolivian Evo Morales a revendicat joi victoria în primul tur al alegerilor prezidenţiale, asigurând că a obţinut un avans de peste 10 puncte faţă de adversarul său Carlos Mesa, ceea ce, potrivit lui, permite evitarea convocării unui al doilea tur de scrutin.

24 oct. 2019, 13:30
Preşedintele a revendicat victoria în alegeri, în primul tur. Zece puncte l-au despărţit de adversarul lui

„Am câştigat în primul tur”, a declarat Evo Morales (stânga) în cadrul unei conferinţe de presă în oraşul La Paz, subliniind că după numărarea oficială a 98% din buletinele de vot dintre el şi rivalul său este de 46,83% faţă de 36,7%.

„Nu e oficial, dar am câştigat deja”, a subliniat Morales, după trei zile de manifestaţii, pe fondul acuzaţiilor că guvernul a măsluit rezultatele votului de duminică, potrivit Agerpres.

„Să vină măcar cu o singură dovadă că sunt corupt. Îi provoc”, a mai spus şeful statului, primul preşedinte indigen şi reales deja de două ori.

Centristul Carlos Mesa, care a mai fost preşedinte între 2003 şi 2005, a denunţat luni seara „o fraudă” şi a anunţat că nu recunoaşte ultimele rezultate provizorii ale scrutinului care îl dădeau învingător din primul tur pe actual şef al statului, potrivit Agerpres.

Constituţia îi interzicea lui Morales să mai candideze, iar un referendum desfăşurat în 2016 a blocat o reformă vizând renunţarea la limitarea mandatelor prezidenţiale, dar Curtea Constituţională şi tribunalul electoral au stabilit că interzicerea candidaturii sale ar fi însemnat o încălcare a drepturilor omului.