„Cred că preşedintele care vine ar trebui să vegheze, să se gândească la statutul lui de factor de echilibru în societate şi să impună prin Parlamentul României ca educaţia şi sănătatea să fie prioritare şi, adiacent – dar nu mai puţin important – cercetarea ştiinţifică. Într-o ţară în care educaţia nu este vegheată, coordonată şi nu devine sănătoasă, eficientă, apare pericolul decăderii”, a declarat Ioan-Aurel Pop.
Istoricul avertizează că lipsa unei educații de calitate generează riscuri profunde pentru dezvoltarea pe termen lung a națiunii.
„O naţiune poate fi distrusă nu numai cu tunuri şi cu tancuri, ea se poate distruge şi printr-o educaţie prost făcută”, afirmă președintele Academiei.
Acesta subliniază că degradarea sistemului educațional poate avea consecințe grave asupra tuturor domeniilor societății.
„Există marea primejdie ca de acum încolo să se „facă” medici proşti care să nu mai poată vindeca, profesori nepregătiţi care să nu mai fie modele pentru elevi, ingineri care să facă şosele şi poduri proaste”, avertizează Pop.
În opinia sa, România trebuie să ia măsuri urgente pentru combaterea analfabetismului și a abandonului școlar.
„Noi avem români care nu ştiu să scrie, să citească, unii nu fac şcoala de şoferi din pricina asta, până să vorbim de analfabetism funcţional. Iar pe de altă parte, avem analfabetism funcţional, care ne plasează în fruntea ţărilor din Europa într-un astfel de clasament nedorit”, arată istoricul.
Educația, spune el, trebuie să devină o armă de apărare împotriva manipulării și dezinformării.
„Dacă vom reuşi să punem pe picioare educaţia acestui popor astfel încât să poată omul să discearnă când ajunge adolescent şi matur, atunci forţele răului, adică ale celor care vor să ne inducă în eroare, vor scădea şi vom putea apărea în Europa cu fruntea sus, cu mândrie, cu demnitate”, susține Ioan-Aurel Pop.
Un alt aspect esențial este revenirea la modele autentice și la virtuți transmise prin educație.
„Eu am pledat mereu pentru educaţie şi pentru transmiterea către tineri a virtuţilor şi valorilor. Cred că o societate care reuşeşte să transmită prin educaţie celor pe care îi formează virtuţi şi valori, o asemenea societate poate să fie sigură că în inimile şi în minţile lor va fi şi încredere”, afirmă președintele Academiei.
În acest context, Pop pledează pentru reabilitarea rolului profesorilor și părinților în formarea tinerelor generații.
„Dacă am avea buni educatori, dacă tinerii ar reuşi să mai aibă modele în profesorii lor şi, deigur, mai întâi în părinţii lor, în familia lor. Exemplul părintelui şi al profesorului e fundamental”, subliniază acesta.
El critică faptul că în prezent multe familii nu mai acordă atenție educației copiilor, iar o parte dintre cadrele didactice sunt slab pregătite.
„Familiile acuma-s prea ocupate, că tinerii îşi fac cariera înainte de a-i educa pe copii. Sunt şi bunicii ocupaţi. Învăţătorii şi profesorii la şcoală, unii sunt superficiali, fiindcă s-au făcut învăţători şi profesori în lipsă de altceva. Toate astea trebuie să le punem deoparte şi să revenim la valori şi la virtuţi”, afirmă Pop.
În final, președintele Academiei Române transmite un mesaj clar viitorului șef al statului: acela de a reechilibra societatea, de a întări încrederea în valorile naționale și de a promova demnitatea în cadrul construcției europene.
„Viitorul preşedinte are o sarcină foarte grea să menţină speranţa în bine, speranţa în ceea ce este verificat şi speranţa traiului nostru în această Europă pentru care ne-am luptat”, a conchis Ioan-Aurel Pop.