Preşedintele ar putea fi destituit pentru fapte de corupţie

Parlamentul Venezuelei, singura instituţie a ţării aflată sub controlul opoziţiei, a autorizat marţi declanşarea unui proces pentru corupţie împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, însă acest vot ar urma să rămână fără efect, justiţia anulând toate deciziile parlamentului.

18 apr. 2018, 06:29
Preşedintele ar putea fi destituit pentru fapte de corupţie

În timpul unei şedinţe la care presa nu a avut acces, fiind oprită de poliţia militară, parlamentarii au votat pentru declanşarea unui proces împotriva şefului de stat socialist, acuzat de implicare în vastul scandal din jurul gigantului brazilian Odebrecht, care agită o bună parte din America Latină.

„Există argumente suficiente pentru a continua procesul judiciar pentru fapte de corupţie la adresa” preşedintelui, subliniază rezoluţia aprobată de 105 deputaţi ai opoziţiei şi respinsă de numai doi deputaţi din tabăra prezidenţială prezenţi în sală.

„Se aruncă pietre în mine, însă ele ricoşează”, a declarat Maduro la televiziune. Fără a menţiona procesul său, el l-a evocat glumind pe unul dintre cei mai influenţi parlamentari ai opoziţiei: „Iar (Henry) Ramos Allup are o grămadă de pietre”.

Votul ar urma să rămână pur simbolic, pentru că, după instalarea acestui parlament majoritar al opoziţiei, la începutul lui 2016, Curtea Supremă, cunoscută ca fiind apropiată guvernului, a declarat nule toate deciziile adoptate de deputaţi.