Preşedintele Băsescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind creşterea pensiilor

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

12 feb. 2013, 12:49
Preşedintele Băsescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind creşterea pensiilor

La sfârşitul lunii ianuarie, proiectul de lege privind aprobarea OUG de indexare a pensiilor a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor cu 307 voturi pentru, două împotrivă şi patru abţineri. Camera Deputaţilor a fost cameră decizională în cazul respectivului proiect de act normativ.

„Legea nr. 263 (privind sistemul unitar de pensii publice – n.r.) nu poate fi aplicată şi nu am fi putut să facem majorarea punctului de pensie fără această modificare pe care o supun atenţiei dumneavoastră. Această ordonanţă de urgenţă are ca scop să modifice două articole din Legea 263, articolul 102 şi articolul 170, în care se prevede cum se calculează valoarea punctului de pensie şi cum se calculează un coeficient de corecţie care se aplică pentru fiecare pensie nou-înscrisă. La baza acestor doi indicatori stau câteva coordonate care nu sunt cunoscute în acest moment, rata medie a inflaţiei pe anul trecut şi salariul mediu real realizat pe anul trecut”, a explicat în plen ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, citată de Agerpres.

Actul normativ modifică şi completează prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ordonanţa prevede că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

„Începând cu anul 2013, indicatorii (…) utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor sunt cei definitivi cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”, se arată în ordonanţa de urgenţă.

De asemenea, indicele de corecţie determinat pentru drepturile iniţiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,06 şi se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.

Pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011, actul normativ prevede că indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vie a prezentei ordonanţe de urgenţă.