Preşedintele BEI, în vizită în România: Banca îşi consolidează sprijinul pentru creşterea economiei ţării

Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, se află marți în vizită în România, pentru a discuta angajamentul băncii față de țara noastră și a explora oportunitățile privind acordarea unui sprijin extins pentru investițiile pe termen lung, în vederea accelerării dezvoltării economiei și îmbunătățirii calității vieții cetățenilor români, potrivit unui comunicat al organizației financiare internaționale.

09 feb. 2016, 09:15
Preşedintele BEI, în vizită în România: Banca îşi consolidează sprijinul pentru creşterea economiei ţării

Werner Hoyer se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Cioloș și cu alți politicieni, reprezentanți guvernamentali de rang înalt și importanți oameni de afaceri.

”BEI rămâne dedicată extinderii angajamentului față de România și dă asigurări că investițiile în această țară pot beneficia de noile oportunități de finanțare. Ne dorim să consolidăm cooperarea noastră puternică cu România, care, în ultimii 25 de ani, a beneficiat de investiții pe termen lung în valoare de peste 10,6 miliarde de euro, de la BEI, investiții cruciale pentru crearea de locuri de muncă, întărirea creșterii economiei și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor români. De asemenea, BEI a contribuit la numeroase inițiative menite să îmbunătățească absorbția fondurilor europene și a investițiilor străine directe”, a afirmat Werner Hoyer.

În 2015, BEI a acordat României împrumuturi de 228 milioane de euro, astfel încât totalul creditelor din ultimii cinci ani (2011 — 2015) se ridică la 2,6 miliarde de euro. În ultimii ani, BEI a sprijinit investiții în toate sectoarele importante ale economiei — inclusiv în transporturi, comunicații, energie și mediu — și creșterea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii prin intermediul instituțiilor financiare partenere locale.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

În 2015, Banca Europeană de Investiții a acordat credite în valoare de 77,5 miliarde de euro, per capita, principalul beneficiar al investițiilor BEI fiind Slovenia, cu 2.125 de euro, în timp ce România și Bulgaria se situează pe ultimele locuri, cu 20 de euro per capita, și, respectiv, 19 euro per capita, mult sub media din UE, de 408 euro per capita.