Preşedintele Braziliei retrage armata de pe străzile Capitalei

Președintele Braziliei, Michel Temer, a retras joi, după numai 24 de ore, trupele desfășurate pe străzile capitalei Brasilia.

25 mai 2017, 20:54
Preşedintele Braziliei retrage armata de pe străzile Capitalei

Guvernul brazilian declarase că decretul prezidențial care permitea prezența forțelor armate în oraș va fi revocat doar când va fi restabilită ordinea, după gravele incidente de miercuri. Ministrul apărării, Raul Jungmann, precizase într-o conferință de presă că autorizația lui Temer este valabilă până pe 31 mai și că pe străzile Districtului Federal au fost trimiși 1500 de militari, dintre care 200 de pușcași marini.

Miercuri, între 35.000 și 40.000 de protestatari au mărșăluit pașnic până la sediul Congresului brazilian, cerând demisia lui Temer. Ulterior, au avut loc violențe care s-au extins de-a lungul a doi kilometri de bulevard. Ministerul Agriculturii a fost atacat cu sticle incendiare și s-au produs pagube la alte șapte ministere. Cel puțin 49 de oameni au fost răniți, iar forțele de ordine au reținut șapte persoane și au lansat gaze lacrimogene. Autoritățile au afirmat că la proteste au participat 45.000 de manifestanți, iar organizatorii au anunțat un total de 100.000 de participanți.

Săptămâna trecută, a fost făcută publică o înregistrare în care președintele părea să fie de acord cu mituirea fostului șef al Camerei Deputaților, Eduardo Cunha, aflat în prezent în închisoare. Curtea Supremă a ordonat o anchetă pentru corupție și obstrucționarea justiției și au fost depuse 16 moțiuni pentru destituirea lui Temer.