Preşedintele Cehiei afirmă că Turcia ar fi de fapt un aliat al Statului Islamic

Ambasada Turciei la Praga a protestat ferm, după ce preşedintele ceh Milos Zeman a apreciat că Turcia ar fi apropiată unor radicali din gruparea Statul Islamic (SI).

21 mart. 2019, 10:56
Preşedintele Cehiei afirmă că Turcia ar fi de fapt un aliat al Statului Islamic

Turcia este un ”aliat de fapt” al SI, a răspuns marţi şeful statului ceh, întrebat, într-o dezbatere publică, la Vintirov (vest) de ce Turcia îi vizează pe kurzi, care luptă împotriva islamiştilor.”De ce îi atacă pe kurzi? Pentru că (turcii) sunt aliaţi de fapt ai SI”, a continuat Zeman.

El a evocat ”informaţii” potrivit cărora ”Turcia juca rolul de intermediar în anumite operaţiuni de aprovizionare a SI în perioada în care gruparea ocupa o parte importantă din Siria şi Irak”. ”Concret, era vorba, de exemplu, de exportul de petrol”, a declarat Zeman. În opinia sa, omologul său turc Recep Tayyip Erdogan a ”mizat pe islamizarea Turciei, potrivit news.ro.

Ambsadorul turc la Praga, Ahmet Necati Bigali, a catalogat miercuri aceste declaraţii ale lui Milos Zeman drept ”nefericite”, ”inacceptabile” şi ”bazate pe acuzaţii nefondate”.

”Turcia, în calitate de membru activ al coaliţiei globale împotriva SI, a luptat dur împotriva SI de la fondarea sa, prin propriile mijloace şi prin contribuţiile furnizate furnizate acestei coaliţii”, a subliniat ambasadorul într-o declaraţie tranmisă presei la Paraga.