Preşedintele Cehiei este internat la terapie intensivă și medicii consideră că nu va mai fi apt pentru atribuții în serviciu

Președintele Milos Zeman a fost dus la spital a doua zi după alegerile din Cehia şi de atunci se află la Terapie Intensivă.

18 oct. 2021, 23:56
Preşedintele Cehiei este internat la terapie intensivă și medicii consideră că nu va mai fi apt pentru atribuții în serviciu

Preşedintele Cehiei ar putea să se retragă din motive medicale. Politicienii discută pentru suspendarea președintelui și împărțirea atribuțiilor primului ministru și al Camerei inferioare. Președintele ceh Milos Zeman este prea bolnav pentru a mai putea lucra, iar parlamentul trebuie să înceapă să discute când și cum să declanșeze mecanismele constituționale pentru a-l retrage din atribuții, a declarat luni șeful camerei superioare a adunării, citat de Reuters.

Președintele Senatului, Milos Vystrcil, a declarat că spitalul în care se află Zeman l-a informat că este puțin probabil ca președintele țării central-europene, în vârstă de 77 de ani, să se poată întoarce la muncă în următoarele săptămâni, când printre atribuțiile sale se va numi și numirea unui nou guvern.

„În opinia Spitalului Militar Central, președintele Milos Zeman nu este în prezent capabil, din motive de sănătate, să îndeplinească nicio sarcină de serviciu”, a declarat Vystrcil.

Preşedintele Cehiei a fost dus la spital a doua zi după alegerile din 8-9 octombrie, în care aliatul său, premierul Andrej Babis, a pierdut în fața unui grup de partide de opoziție care a obținut o majoritate combinată în camera inferioară și care își propune să formeze un nou guvern.

Preşedintele Cehiei, internat în spital la scurtă vreme de la întâlnirea cu premierul
Președinții cehi sunt aleși în mod direct, dar majoritatea puterilor executive aparțin cabinetului. Cu toate acestea, președinții au un rol crucial în tranzițiile de putere, sunt comandanții supremi ai forțelor armate și numesc personalul de conducere, inclusiv membrii ai consiliului băncii centrale și judecători.

Constituția permite ambelor Camere ale Parlamentului să cadă de acord ca să îl elibereze pe președinte de atribuțiile sale atunci când acesta se află în incapacitate de muncă și să le împartă în principal între prim-ministru și președintele camerei inferioare.


loading...