Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, scapă de dosarul de la DNA. Primele declaraţii

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a scăpat de dosarul deschis de DNA doar în baza unui denunț formulat de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin. Potrivit unui răspuns al DNA pentru Sursa Zilei, procurorii au clasat dosarul la data de 9 ianuarie, după aproape un an de la demararea anchetei.

02 feb. 2018, 13:06
Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, scapă de dosarul de la DNA. Primele declaraţii

UPDATE: Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, liberalul Marian Petrache, a precizat vineri, după clasarea dosarului său de la DNA, că este necesară continuarea luptei împotriva corupţiei, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent că este sau nu om politic.

„În România a fost şi încă este corupţie şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. În acelaşi timp, consider că nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent dacă este sau nu om politic. Acesta este motivul pentru care nu vreau să dezvolt, nu vreau să se interpreteze. Eu fiind om politic şi întâmplându-mi-se ce mi s-a întâmplat, nu vreau să se tragă concluzia că lupta împotriva corupţiei nu este necesară”, a scris Petrache pe Facebook.

El a apreciat că este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor.

„Însă este nevoie şi de o lege a răspunderii magistraţilor, la fel cum procurorii trebuie sprijiniţi printr-o legislaţie adecvată în lupta împotriva corupţiei”, a adăugat Petrache.

„La data de 09 ianuarie 2018, în dosarul la care faceți referire, procurorii din cadrul DNA au dispus soluția clasării față de persoana menționată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și șantaj întrucât faptele nu există, deoarece, în cauză, nu au fost descoperite probe care să stabilească o legătură între foloasele primite de inculpat și anumite acțiuni sau inacțiuni ale acestuia, din perspectiva calității sale de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care să-i producă anumite beneficii martorului”, se arată în răspunsul DNA către SursaZilei.

Procurorii anticorupţie au dispus, în februarie 2017, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, pentru luare de mită şi şantaj.  Potrivit unui comunicat al DNA de la acea vreme, Petrache era la data faptelor, în anul 2008, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice.

Citeşte şi: Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, urmărit penal pentru luare de mită şi şantaj: a primit sejururi la Monte Carlo şi Saint Moritz

„În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi”, se arată în comunicatul emis de DNA în urmă cu un an.

Foloasele necuvenite au fost obținute de Petrache prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu îi ceară prefectului județului Ilfov emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Procurorii precizează că anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul în cauză și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că procurorii îl acuză că l-ar fi șantajat pe fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin.

„Acum nouă ani, primarul de la Jilava, care și-a schimbat (…) buletinul după ce a ieșit primar, pe București, și știți că dacă îți schimbi buletinul de pe localitatea în care ai candidat îți pierzi mandatul de primar, vezi Doamne, că s-a dus la prefect și am vorbit cu prefectul, că el își face buletinul înapoi imediat ca să nu-l demită și l-am șantajat pentru asta”, le declarat Petrache jurnaliștilor după întâlnirea cu procurorii anticorupție.

Întrebat cu ce l-ar fi șantajat pe fostul primar, Petrache a explicat că se fac afirmații că l-ar fi șantajat ca să nu spună că și-a schimbat buletinul și ar fi primit o excursie în schimb.

‘Mi-a plătit o excursie nu știu unde (…). A costat 2.100 de euro. (…) La Monte Carlo (…). Am fost acolo, dar în alte condiții adică (…). El mi-a cumpărat biletul prin ordin făcut de (…) deci, nu așa…”, a mai spus Petrache.

El a afirmat că nu-și explică de ce fostul primar s-a gândit să facă un denunț după nouă ani.