Preşedintele CJ Vâlcea, Gheorghe Păsat, se declară nevinovat în privinţa acuzaţiilor DNA

Președintele interimar al Consiliului Județean (VJ) Vâlcea, Gheorghe Păsat, a declarat marți, pentru AGERPRES, cu privire la acuzațiile DNA, că nu avea de unde să știe personal că actele care i-au fost înaintate de suspecții din acest caz sunt false.

23 feb. 2016, 19:25
Preşedintele CJ Vâlcea, Gheorghe Păsat, se declară nevinovat în privinţa acuzaţiilor DNA

Eu nu sunt organ de control, nu aveam de unde să știu că acele acte erau false. Noi am fost cooperanți și de bună credință, le-am oferit ieri (luni. n.r.) tot ce ne-au cerut, nu avem nimic de ascuns. Sper că la finalul cercetărilor se va dovedi nevinovăția instituției noastre„, a precizat Păsat.

Președintele interimar al Consiliului Județean (CJ) Vâlcea Gheorghe Păsat și cinci funcționari publici din subordine sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Iași al DNA.

Alături de Păsat au fost puși sub urmărire penală Constantin Drinea, secretar al județului Vâlcea, Carmen Manuela Alexandrescu, director general în cadrul CJ Vâlcea, Constantin Mircea Predescu, director general al Direcției Generale Economice în cadrul CJ Vâlcea, Constantin Rizea, șef al Serviciului Buget din Direcția Generală Economică a CJ Vâlcea, și Maria Lăzăroiu, consilier juridic al aceleiași instituții, potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES.

În același dosar mai este urmărit penal Claudiu Marian Mititelu, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, instigare la spălare de bani în formă continuată și folosirea cu rea-credință de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia.

Procurorii DNA au dispus, totodată, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a Danielei Denșorean, director financiar al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, instigare la spălare de bani, în formă continuată, și folosirea cu rea-credință de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia.

Potrivit procurorilor anticorupție, Claudiu Marian Mititelu și Daniela Denșorean, în înțelegere cu persoane cu funcții de conducere și funcționari publici din cadrul CJ Vâlcea, au inițiat în perioada octombrie 2015 — ianuarie 2016 un mecanism fraudulos prin care să evite executarea silită a conturilor firmei de către creditori.

Societatea reprezentată de cei doi avea în derulare un contract încheiat cu CJ Vâlcea, ce avea ca obiect asigurarea de asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor la CET Govora, în cadrul proiectului Reabilitarea Sistemului de Termoficare Urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru perioada 2009 — 2029, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice.

În scopul arătat mai sus, în luna decembrie 2015, inculpata Denșorean Daniela și suspectul Mititelu Claudiu-Marian au încheiat în fals cu o societate comercială din Turcia un contract prin care ar fi cesionat cu titlu gratuit dreptul de creanță cu garanțiile și accesoriile acestuia, provenite din contractul menționat mai sus. De asemenea, în aceeași perioadă, cele două persoane au mai întocmit și o notificare prin care societatea cesionară ar fi solicitat CJ Vâlcea să achite sumele datorate într-un anumit cont deschis la o unitate bancară„, se arată în comunicatul DNA.

Cele două înscrisuri au fost depuse de Daniela Denșorean la CJ Vâlcea pe data de 23 decembrie 2015. Ulterior, în baza documentelor false, reprezentanții CJ Vâlcea, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și încălcarea prevederilor contractuale, au încheiat cu reprezentanții societății un act adițional la contractul de servicii, în care se stipula că se înlocuiește contul societății reprezentate de cei doi cu un altul al firmei cesionare.

La data de 29 decembrie 2015, în baza documentului menționat anterior, Consiliul Județean Vâlcea a achitat, în mod nejustificat, suma totală de 150.571,69 lei (inclusiv TVA) reprezentând tranșa de plată trimestrială aferentă contractului de servicii în contul de trezorerie al societății cesionare. Acest lucru a avut drept consecință, pe de o parte, evitarea încasării în conturile poprite ale firmei reprezentate de inculpata Denșorean Daniela și suspectul Mititelu Claudiu-Marian a sumei de 150.571,69 lei și, pe de altă parte, neîncasarea de către ANAF a sumelor cuvenite„, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, pe 21 ianuarie 2016, Denșorean și Mititelu au determinat o persoană din conducerea firmei turcești să ridice în numerar și să transfere în conturile unor persoane fizice și juridice peste 150.000 de lei ca plată a drepturilor salariale ale unor angajați și plată a unor furnizori și prestatori de servicii.

Daniela Denșorean urmează să fie prezentată marți Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.