Preşedintele CNAS: Există trei mari probleme, una se referă la fondurile limitate în sistem

Publicat: Joi, 09 Iunie 2016 16:51 // Actualizat: Joi, 09 Iunie 2016 16:51 // Sursa: romaniatv.net

Președintele CNAS, Radu Țibichi, a declarat joi că una dintre problemele din sistemul de asigurări de sănătate este legată de fondurile limitate, arătând că se colectează de la contribuabili 20 miliarde de lei, în condițiile în care se cheltuie 26 miliarde de lei.

"Din punctul de vedere al Casei Naționale de Sănătate, există trei mari probleme, una se referă la fondurile limitate care există în sistem. Vorbesc aici de suma care se colectează de la cei 8 milioane de contribuabili. Din 20 de milioane, doar 8 milioane contribuie și suma se ridică la aproximativ 20 miliarde de lei în condițiile în care sistemul de asigurări cheltuie 26 miliarde", a spus Țibichi, la o dezbatere organizată de Avocatul Poporului pe tema sistemului național de sănătate.

El a spus că sistemul este subfinanțat și are nevoie de o creștere a veniturilor.

"Am plecat de la 14% contribuții de sănătate, am ajuns la 10%. Colectarea nu o mai face Casa de mulți ani de zile, o face Administrația Fiscală și trebuie să vedem, în contextul în care multe activități au fost distribuite altor instituții, cât de eficient se colectează aceste fonduri și cât este nevoie ca să acoperim nevoia de servicii medicale", a adăugat acesta.

El a susținut că în condițiile unui buget limitat trebuie să se finanțeze prioritar activitățile medicale, iar, în acest moment, lucrurile nu sunt foarte clar stabilite și finanțarea se face într-un mod neadecvat.

"Atunci când vom cunoaște nevoia de servicii medicale, vom putea construi și modele de finanțare care să dezvolte anumite servicii care lipsesc persoanelor asigurate. Un al treilea lucru este nevoia de protocoalelor terapeutice standard, protocoale care să aducă îmbunătățire a calității serviciilor medicale, cât și controlul în sistem", a mai arătat președintele CNAS.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CNAS fonduri CNAS Radu Ţibichi sistemul de sănătate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 iun 17:06
...limitate, arătând că se colectează de la contribuabili 20 miliarde de lei, în condițiile în care se Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
09 iun 17:05
... Președintele CNAS, Radu Țibichi, a declarat joi că una dintre problemele din sistemul de...
09 iun 17:02
...Iun 09, 2016Preşedintele CNAS: Există trei mari probleme, una se referă la fondurile limitate în sistemjoi, Iun 09, 2016...
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H