Preşedintele Croaţiei are un nou derapaj anti-european. Acuză Occidentul că incită la război în Ucraina

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a acuzat vineri din nou Occidentul că incită la război în Ucraina şi a insistat să se discute cu Rusia şi să fie luate în considerare interesele acesteia în criza actuală.

04 feb. 2022, 18:17
Preşedintele Croaţiei are un nou derapaj anti-european. Acuză Occidentul că incită la război în Ucraina

”Este vorba despre interesele Rusiei, cu care este necesar dialogul în locul incitării la război pe care o vedem de mai multe săptămâni”, a spus preşedintele Croaţiei în faţa presei. El a apreciat că aceste interese au un caracter statal şi nu sunt un capriciu al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Nu este vorba despre o chestiune legată de ”starea psihologică a lui Putin”, aşa cum se încearcă să fie prezentată tot timpul, pentru că Rusia nu este Putin. Rusia va fi şi a fost înaintea lui Putin”, a indicat preşedintele Zoran Milanovic.

De asemenea, el a respins acuzaţiile conform cărora nu este solidar cu Ucraina. ”Pot fi solidar cu Polonia şi Lituania, şi sunt, pentru că este vorba de ţări membre ale NATO. Ucraina nu este membră a NATO, acolo este altă istorie, o istorie complet diferită”, a motivat preşedintele croat şi a promis încă o dată că nu va permite ca ţara sa, membră a NATO din anul 2009, să participe la o strategie care, în opinia lui, este o greşeală.

Citeşte şi Croaţia anunţă că îşi va retrage trupele din NATO „până la ultimul soldat”, dacă Rusia va ataca Ucraina

El a acuzat recent de mai multe ori Occidentul că este responsabil pentru criza din Ucraina, ţară pe care o consideră ca fiind ”una dintre cele mai corupte din lume”.

Premierul croat Andrej Plenkovic a calificat declaraţiile lui Milanovic drept ruşinoase şi contrare politicii oficiale a guvernului de la Zagreb, şi a transmis Kievului scuze.

Citeşte şi Croaţia a primit undă verde pentru a intra în spaţiul Schengen. Integrată în UE şase ani mai devreme, România tot nu reuşeşte să convingă guvernele din Uniune