Preşedintele CSM: Acţiunile DNA aduc aproape zilnic „doza de senzaţional” în media. Dispare cultura normalităţii

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a declarat că este necesar ca sistemul de justiţie să fie decuplat de la registrul senzaţionalului, punctând că, în caz contrar, există riscul mitizării instituţiilor.

25 feb. 2016, 11:50
Preşedintele CSM: Acţiunile DNA aduc aproape zilnic „doza de senzaţional” în media. Dispare cultura normalităţii

„Cred că este momentul ca, la nivel de percepţie publică şi nu numai, sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaţionalului şi să fie racordat la acela al normalităţii, altfel riscăm să mitizăm instituţii şi să statornicim că ceea ce ar trebui să fie regulă este, de fapt, excepţie”, a spus Aron, la bilanţul activităţii DNA pe anul 2015.

El a adăugat că acţiunile DNA aduc aproape zilnic „doza de senzaţional” în media.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi îşi etalează trofeele: Un prim ministru, 5 miniştri, 16 deputaţi şi 5 senatori trimişi în judecată

„Făcând abstracţie de senzaţional şi indiferent care sunt beneficiile instituţiilor media în zona de rating sau accesări, este cert că beneficiul este cel mai important este cel al societăţii şi aceasta nu neapărat din punct de vedere emoţional, ci din perspectiva acceptării şi permanentizării unei normalităţi, aceea a funcţionării unei instituţii în limitele legii şi în scopul pentru care a fost creată. Cred că sunt în asentimentul procurorilor DNA afirmând că nu este extraordinar să aplici şi să respecţi legea atunci când eşti învestit cu atâtea atribuţii, nu este senzaţional să fii independent şi imparţial atunci când Constituţia ţării îţi dă acest drept, dar te şi obligă. Nu este o faptă eroică să trimiţi în judecată un infractor, atunci când eşti învestit cu această competenţă, ci este o datorie obligatorie profesională pe care ţi-ai asumat-o odată cu intrarea în profesie”, a afirmat Aron.

Preşedintele CSM a susţinut că, din păcate, în România dispare cultura normalităţii. „Indiferent de cum va fi primită această afirmaţie, spun că în România justiţia este regula, nu excepţia. Procurorii DNA nu sunt importaţi din sistemul judiciar al unui stat ultraperformant sau ultrademocratic, ei provin din rândurile procurorilor şcoliţi şi formaţi în România, iar experienţa şi conduita lor profesională s-a dezvoltat în contextul legislativ şi instituţional românesc. Ei au profesat şi înainte de DNA şi vor profesa şi după ce le va înceta detaşarea la DNA, racordarea la standarde fiind regula, nu excepţia în cariera lor profesională”, a arătat el, potrivit Agerpres.

Aron a apreciat raportul DNA, susţinând că evidenţiază importanţa activităţii procurorilor anticorupţie şi dimensiunea îngrijorătoare a fenomenului corupţiei în România. El a spus că are şi o serie de critici şi observaţii la raport, dar că acesta va fi subiect de analiză în secţia procurori a CSM.

„Vă invit pe toţi specialişti, justiţiabili, politicieni, oameni de presă, demnitari şi simpli cetăţeni să vă raportaţi la justiţie ca la o normalitate, restul va veni de la sine”, a conchis preşedintele CSM.