Preşedintele destituit a fost transferat într-o închisoare

Preşedintele sudanez destituit Omar al-Bashir a fost transferat în noaptea de marţi spre miercuri într-o închisoare din Khartoum, a anunţat pentru AFP un apropiat al fostului şef de stat înlăturat de la putere de armată, în 11 aprilie, în urma unei ample mişcări de contestare populară, informează miercuri AFP.

17 apr. 2019, 10:47
Preşedintele destituit a fost transferat într-o închisoare

„Bashir a fost transferat în timpul nopţii în închisoarea Kober din Khartoum”, a declarat acest membru al familiei, cerând să nu-i fie dezvăluită identitatea, din motive de securitate.

Omar al-Bashir, 75 de ani, a fost până acum deţinut de militari într-un loc necunoscut, după arestarea care a urmat destituirii sale de către armată, după patru luni de proteste.

Potrivit martorilor, numeroase efective de soldaţi şi de membri ai grupărilor paramilitare au fost desfăşurate miercuri în sectorul în care se află această închisoare, în nordul capitalei.

Manifestanţii sudanezi, mobilizaţi din decembrie 2018 împotriva regimului, au cerut judecarea fostului preşedinte. La rândul său, organizaţia Amnesty International a cerut ca preşedintele destituit să fie predat Curţii Penale Interaţionale (CPI), care a emis împotriva lui, în urmă cu zece ani, mandate de arest pentru „crime de război” şi „crime împotriva umanităţii”, precum şi pentru „genocid” în Darfour, soldate, potrivit estimărilor, cu sute de mii de morţi.

Armata sudaneză l-a înlăturat pe 11 aprilie pe preşedintele Omar al-Bashir, aflat la putere de 30 de ani, în urma unei ample mişcări de contestare populară şi a instituit un Consiliu militar de tranziţie pentru o perioadă de maximum doi ani. Noul şef al consiliului militar, Abdel Fattah al-Burhani, a dat asigurări sâmbătă că un guvern civil va fi format după consultări cu opoziţia.