Preşedintele Franţei avertizează: NATO este în "moarte cerebrală"

Publicat: Duminică, 10 Noiembrie 2019 14:49 // Actualizat: Duminică, 10 Noiembrie 2019 14:49 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Franţei, EmmanuelMacron a declarat într-un interviu publicat săptămâna aceasta de The Economist că NATO este în „moarte cerebrală” din cauza lipsei de coordonare şi a impredictibilităţii SUA sub conducerea lui Donald Trump. Preşedintele francez şi-a exprimat îndoiala privind securitatea în alianţa condusă de americani.

„Ar fi o greşeală să subminăm NATO. Fără Statele Unite, nici Germania, nici Europa nu vor fi capabile să se protejeze efectiv”, a scris Mass într-un editorial publicat online de Der Spiegel, citează Reuters.

Maas a susţinut apelul lui Macron pentru consolidarea capacităţii de apărare a Europei.

Franţa a avut mereu un rol ambivalent în NATO. Nu a luat parte la planificarea militară strategică din 1966 până în 2009, în ciuda faptului că este membru fondator. Totuşi, afirmaţiile lui Macron - cu o lună înaintea summit-ului de la Londra (4 decembrie) - au fost suprinzătoare.

De cealaltă parte, Germania a fost acuzată de SUA şi aliaţi europeni pentru că alocă fonduri reduse pentru apărare.

În podcastul video săptămânal, cancelarul Angela Merkel a spus că NATO este pilonul central al arhitecturii apărării Germaniei şi că ţările europene trebuie să îşi asume mai multe responsabilităţi în alianţa de securitate.

Merkel şi Macron se vor întâlni duminică, în capitala Germaniei, la cina organizată pentru a marca 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
22 Jan
noapte 0 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H