Preşedintele Franţei, la un meci pe Stade de France, prima dată după atentatele teroriste din 2015

Președintele francez François Hollande va asista, sâmbătă, pe Stade de France, pe fondul unor măsuri de securitate excepționale, la meciul de rugby dintre Franța și Italia, din cadrul Turneului celor șase națiuni, prima dispută sportivă pe acest stadion după atacurile teroriste din noiembrie 2015.

06 feb. 2016, 12:54
Preşedintele Franţei, la un meci pe Stade de France, prima dată după atentatele teroriste din 2015

Măsurile de securitate pe Stade de France, aflat la periferia nordică a Parisului, au fost întărite semnificativ, comparativ cu măsurile adoptate la 13 noiembrie 2015 și care până atunci erau considerate standard, potrivit Agerpres. În acea zi, trei teroriști kamikaze s-au aruncat în aer în apropierea stadionului, atacul soldându-se cu un mort și mai mulți răniți. Acesta a fost din punct de vedere cronologic primul din seria de atacuri jihadiste din acea noapte de noiembrie din capitala franceză, soldate cu 130 de morți și sute de răniți.

Responsabilul cu securitatea al Federației Franceze de Rugby, Robert Broussard, a declarat la postul de radio France Info că încă de dimineață a fost stabilit un perimetru de securitate în jurul stadionului, cu puncte de control amplasate la 50-80 de metri de intrările pe arena de sport. Prin aceste puncte vor trebui să treacă toți cei care se deplasează cu mijloacele de transport în comun și care vor fi supuși unor controale exhaustive, sub supravegherea poliției, dar și toate automobilele care intră în parcări, toți pasagerii fiind obligați să coboare din mașini.

Porțile stadionului urmează să se deschidă cu două ore înainte de începerea partidei, programată pentru orele locale 15:25 (14:25 GMT), iar la intrare va fi efectuat un nou control, care va include percheziții corporale, verificarea rucsacurilor, a genților și a hainelor.

„Principalul obiectiv este să-i liniștim pe spectatori, dar și să le asigurăm securitatea”, a spus Broussard, creatorul RAID, unitate de elită a poliției franceze.

În total, 300 de polițiști vor asigura securitatea în exteriorul stadionului, de trei ori mai mulți decât în mod obișnuit, cărora li se adaugă circa o mie de agenți de securitate (de obicei erau 700) pentru cei circa 56.000 de spectatori care sunt așteptați la primul meci pe care îl va disputa selecționata franceză de rugby în cadrul Turneului celor șase națiuni.