Preşedintele Germaniei, în Ucraina la omagierea victimelor masacrului nazist de la Babi Yar

Președintele german Joachim Gauck se află joi în vizită în Ucraina pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului nazist din 1941 de la Babi Yar.

29 sept. 2016, 18:33
Preşedintele Germaniei, în Ucraina la omagierea victimelor masacrului nazist de la Babi Yar

Gauck s-a întâlnit cu președintele ucrainean Petro Poroșenko pentru a-i prezenta condoleanțe înaintea unei ceremonii la marginea orașului Kiev, în râpa Babi Yar, unde în urmă cu 75 de ani, pe 29 și 30 septembrie 1941, forțele de ocupație naziste au ucis peste 33.000 de evrei.

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, se află de asemenea în Ucraina, pentru a participa la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului comis de naziști.

Gauck urmează să facă apel la germani, evrei, ucraineni, ruși și polonezi să pună bazele unei culturi comune de aducere aminte, potrivit unei copii a discursului pe care șeful statului german urmează să-l rostească la ceremonie, informează Agerpres.

„Aceia dintre noi care doresc să înțeleagă cum s-a ajuns ca tații și bunicii noștri să devină criminali și victime se bazează azi unii pe alții. Numai împreună putem să găsim răspunsuri la aceste întrebări”, afirmă Gauck.

La rândul său, Poroșenko a descris masacrul ca „o pagină tragică în istoria evreilor și a ucrainenilor”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul său.

„Acest genocid al evreilor a avut loc pe pământul nostru, contrar voinței ucrainenilor, pentru că Ucraina a fost unul dintre principalele teatre ale celui mai crunt război din istoria omenirii”, a mai spus Poroșenko.